Service menu right

The Waste Transformers maakt organisch afval circulair

Meer artikelen

Stop organisch afval in een container en haal er stroom en grondstoffen uit. Dat is in het kort het idee achter The Waste Transformers. CEO Lara van Druten wil er de wereld mee veroveren.

De Waste Transformer maakt de circulaire economie concreet. Het is een container die je eigenlijk kunt neerzetten in elke gemeenschap, bedrijf of instelling, die per dag tussen de 600 en 3.600 kilo organisch afval produceert. De installatie in de container verwerkt dit afval tot energie en behoudt de natuurlijke voedingsstoffen. Het produceert aan de ene kant biogas, wat de Waste Transformer ook kan omzetten in elektriciteit en restwarmte. Aan de andere kant komt er droge compost uit – vezels – die je kunt upgraden naar karton, papier en textiel. De vloeibare, organische meststof die overblijft is een goede, milieuvriendelijke vervanger van kunstmest.

"Disruptieve voorloper"

Internationaal timmert het in 2012 opgerichte The Waste Transformers inmiddels goed aan de weg, met projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Maar ook in Nederland is het bedrijf actief. In Amsterdam verwerken zij afval van het Westergasfabrieksterrein. Binnenkort komen daar de Johan Cruyff Arena en het Bijlmer Kwartier bij.

Succesfactoren? CEO Lara van Druten: "We zijn echt een disruptieve voorloper. Je ziet dat de R&D-afdelingen van de grote afvalbedrijven hard nadenken over innovatie, maar dat het moeilijk is om los te komen van de bestaande structuren waarin ze werken." Toch kan haar bedrijf juist die bedrijven goed aanvullen, zegt ze. "Zoals in Freetown in Sierra Leone. Daar doen we, in een joint venture met het plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf, een project ter waarde van 26 miljoen dollar om het afval van Freetown op te halen en te valoriseren. Dat betekent dat we op 40 strategische locaties in de stad Waste Transformers plaatsen."

Wereldwijd netwerk

De sociale kant van het product onderscheidt hen ook, zegt Van Druten. "The Waste Transformers bevordert sociaal ondernemerschap en burgerschap. Daarnaast is het erg belangrijk dat je het verhaal weet te vertellen. Ik spreek op internationale conferenties als de Abu Dhabi Sustainability Week of Circular Economy for the America’s in Chili. Dat zijn geweldige platforms die uitstekende contacten opleveren."

Bovendien is The Waste Transfomers bij het binnenkomen in de internationale wereld van afvalverwerking heel goed geholpen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse ambassades, zegt Van Druten. "Die blijken telkens weer enorm sterke netwerken te hebben en bieden goede support. Ook op het gebied van business development zijn ambassades van grote toegevoegde waarde."

Van Druten ging mee op meerdere handelsmissies, onder andere naar Colombia en Zuid-Afrika. Dit leverde haar bruikbare contacten op. Ook in de toekomst blijft de ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waardevol. Zo neemt Van Druten op de 35e wereldtentoonstelling in Dubai deel aan het Nederlandse Paviljoen, waarvan RVO.nl de opdrachtgever is. Een mooie gelegenheid om haar circulaire bedrijf nog verder onder de aandacht te brengen.