Waterexperts klaargestoomd voor noodsituaties

Meer artikelen
dutch surge support praktijkverhaal boten

Hoe zet je als hulporganisatie je kennis en expertise zo efficiënt mogelijk in bij een noodsituatie? Experts vanuit de hele wereld kwamen deze maand samen voor een training over de coördinatie van water, sanitatie en hygiëne bij noodsituaties in ontwikkelingslanden. Johan Mathijssen was erbij en leerde hoe hij bij volgende missies nóg effectiever te werk kan gaan als expert.

Johan Mathijssen is weliswaar met pensioen, maar hij laat zich regelmatig uitzenden naar gebieden waar ze zijn expertise goed kunnen gebruiken. Zo was hij laatst 3 maanden op missie in Oeganda, om zich daar namens Dutch Surge Support (DSS water) in te zetten.

De Oegandamissie

Via DSS water wordt waterexpertise ingezet in noodhulpsituaties in samenwerking met de Verenigde Naties en het Rode Kruis. "Ik ben één van hun experts", vertelt Mathijssen. "De missie in Oeganda was me op het lijf geschreven. Ik kon me heel nuttig maken op het gebied van watermanagement. Bijvoorbeeld door een handleiding te schrijven voor het ontwerpen van watersystemen bij noodsituaties en door een plan te maken voor de waterinfrastructuur in het land, zodat infecties zich minder snel verspreiden."

Uiteindelijk besteedde Mathijssen de meeste tijd aan een dreigende Ebola-crisis in het land. "In buurland Congo brak in juli Ebola uit. Door de conflictsituatie in Noordoost-Congo vluchtten veel Congolezen naar Oeganda en was de kans groot dat ook het virus meereisde. UNICEF begon direct met het opstellen van een noodprogramma en ik hielp daarbij. Je moet flexibel zijn als je dit werk doet. Gelukkig kreeg ik binnen de 3 maanden ook mijn andere werkzaamheden af."

Van missie naar cursus

Mathijssen was nog geen 2 dagen terug uit Oeganda toen hij zich bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldde voor de start van de "WASH in Emergencies Training" door UNHCR en UNICEF. "Een ontzettend leerzame training. We behandelden heel praktische dingen, zoals welke zaken je voorafgaand aan je vertrek naar een gebied al kunt regelen, zodat je bij aankomst meteen aan de slag kunt. De laatste anderhalve dag simuleerden we een noodsituatie. Hoe pak je dat aan, wat is je plan?"

Bij de training vervulde RVO.nl via het programma DSS water een verbindende rol. Erg waardevol, bevestigt Mathijssen: "De rol van intermediair die RVO.nl in deze cursus had is een heel belangrijke. Doordat zij UNICEF, UNHCR en de experts samenbrengt en van elkaar laat leren, wordt het voor ons eenvoudiger om productief te zijn op een missie. Zo leren we hoe we onze expertise op de meest effectieve manier kunnen inzetten en welke rol we als coördinator het best kunnen aannemen in een noodsituatie."

Verder lezen? Kom meer te weten over de Oegandamissie in het uitgebreide verslag van Johan Mathijssen.

Service menu right