Waterstoftruck helpt zware transportsector verduurzamen

Meer artikelen
Waterstof

De transportsector heeft grote belangstelling voor nul-emissie voertuigen. Maar elektrisch aangedreven voertuigen met alleen batterijen bieden geen oplossing voor de zware transportsector. Het Europese project H2Share werkt aan de ontwikkeling van een heavy duty waterstoftruck en een mobiel waterstoftankstation.

“We lopen op kop met de duurzame waterstofprojecten die we ontwikkelen in Vlaanderen en Nederland,” vertelt Wouter van der Laak van WaterstofNet, initiatiefnemer en coördinator van H2-Share. Het aanvragen van INTERREG North West Europe (NWE) vraagt andere kennis en ervaring.

Waterstoftruck en mobiel tankstation

WaterstofNet en partners uit 4 Europese landen onderzoeken de praktijkmogelijkheden van een zogenaamde brandstofcel als ‘range extender’ op waterstof. Van der Laak: “We bouwen een heavy duty truck van 27 ton. Zo’n type truck is nog niet verkrijgbaar in Europa.

De brandstofcel ‘range extender’ op waterstof werkt prima samen met de batterijen en vergroot de actieradius van de truck tot rond de 400 kilometer. Daarnaast ontwerpen en bouwen we een mobiel waterstoftankstation.” Zodra de truck en het tankstation klaar zijn, volgen demonstraties ter plekke bij transporteurs in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Opzetten partnerstructuur

RVO.nl hielp WaterstofNet met het structureren van de doelen en de opzet van de juiste partnerstructuur. Dit leidde er ook toe dat TNO de research op zich nam voor dit project. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu sloot aan als associated partner.

Samenwerken aan een roadmap

De directe partners binnen het project zijn koplopers in Europa. De subpartners zijn belangrijke betrokkenen voor de logistieke sector en lokale overheden. De associated partners zijn vooral geïnteresseerde eindgebruikers.

Van der Laak. “Zij denken mee over waaraan de truck en het tankstation moeten voldoen. Op basis van onze kennisuitwisseling, de demonstraties en de samenwerking met alle partners maken we een roadmap voor de toepassing van waterstof in heavy duty.”

Leidende rol Noordwest-Europa nul-emissie

H2Share moet laten zien wat mogelijk is en ervaringen en publieke bewustwording vergroten. Uiteindelijk gaat het om verdere toepassing en opschaling van de transnationale ‘low-carbon’-oplossingen in de transport. Van der Laak: “Noordwest-Europa heeft kansen om een leidende rol te spelen op het gebied van de productie van nul-emissie heavy duty transport. In 2030 schatten we een marktaandeel te hebben bereikt van 5% van de jaarlijkse verkoop (10.000 trucks), 1000 banen en een CO2-reductie van 1 miljoen ton per jaar.”

Service menu right