Wattco overtuigt potentiële afnemers van technologie

Meer artikelen
Zonnepanelen in Saoedi-Arabië

Wattco installeerde vorig jaar zonnepanelen met een energieopslagsysteem bij een winkelcentrum in Medina, Saoedi-Arabië. Het ging om een innovatief totaalpakket, een zogenoemd 'hybrid solar system'. Doel was potentiële afnemers uit de regio en daarbuiten te overtuigen van de werking van de technologie. Wattco maakte gebruik van de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies (DHI).

Het winkelcentrum in Medina is een grote stroomverbruiker. "Denk aan liften, roltrappen, verlichting en vooral airco", vertelt Said Roubiou, Business Development Manager Solar Energy bij Wattco. "Op het dak van het winkelcentrum hebben we zonnepanelen geplaatst. En in de kelder staat nu een energieopslagsysteem, dat de duurzame energie autonoom ('smart') opslaat bij een energieoverschot. Dit zou een besparing van 50% aan energiekosten kunnen opleveren. Overdag ontvangt het gebouw stroom van de panelen. 's Nachts, als er geen zon is, komt de stroom uit het energieopslagsysteem. Als er geen zon is en de accu’s zijn leeg, dan schakelt het hybride solar system automatisch over op het elektriciteitsnet."

De regionale markt overtuigen

Belangrijk doel van de aanleg van het hybrid solar system in Medina was de markt te overtuigen van het systeem en zo andere projecten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika binnen te halen. "Dat is gelukt", aldus Roubiou. "Zo hebben we meerdere 'leads' gegenereerd van onder meer een groot chemisch bedrijf en een huisvestingsproject van 12 woontorens. Verder hebben we dankzij het demonstratieproject in Medina al diverse projecten in Marokko uitgevoerd."

De grote animo voor (hybride) zonnepaneleninstallaties heeft volgens Roubiou ook te maken met de stijgende energieprijzen. Bovendien heeft Saoedi-Arabië op 1 januari op goederen en diensten btw ingevoerd in het kader van economische hervormingen.

DHI helpt

Voor het demonstratieproject in Medina maakte Wattco gebruik van DHI. Roubiou: "Onze subsidieadviseur tipte ons over deze regeling en heeft ons begeleid bij de aanvraag. Hoewel de subsidie niet de totale kosten van het project dekte, heeft DHI zeker geholpen om deze stap in Medina te zetten. Zonder DHI was het waarschijnlijk lastiger geweest om onze potentiële afnemers te overtuigen van het nut en de noodzaak van dit project."

DHI richt zich op Nederlandse mkb-ondernemingen met internationale ambities en interesse in buitenlandse markten. RVO.nl voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie over DHI

Service menu right