WBSO drukt kosten voor energieopwekkende dansvloer

Meer artikelen
dansende mensen

Duurzaamheid is een beweging. Een dansbeweging, als het aan Michel Smit, directeur van Energy Floors, ligt. Zijn bedrijf ontwikkelt vloeren waarbij het dansende publiek energie opwekt. Met hulp van de WBSO-regeling vermarkt hij het unieke concept wereldwijd.

Smit baatte jarenlang een discotheek uit in Rotterdam. "In 2007 was ik betrokken bij een project om discotheken te verduurzamen. We zochten een concept waarbij je het publiek kon betrekken. We kwamen op een energieopwekkende dansvloer. Toen dat idee bekend werd, stond de telefoon niet meer stil. Zo is Energy Floors ontstaan."

Zelf uitvinden

Tot Smits verrassing bleek de technologie voor de energieopwekkende dansvloer nog niet te bestaan. “We moesten daardoor alles zelf uitvinden. Samen met de TU Delft en de TU Eindhoven richtten we ons op tijdelijke vloeren voor evenementen. Nu werken we aan de ontwikkeling van vaste vloeren.”

Loonkosten deels vergoed

"Innovatietrajecten zijn duur", zegt Smit. "Denk aan de loonkosten voor onderzoekers en ontwikkelaars. Vandaar dat we een beroep deden op de WBSO-regeling. Met deze regeling kun je loonkosten voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten deels vergoed krijgen."

Met zonne-energie

Energy Floors staat voor de uitdaging om de vaste vloeren wereldwijd te vermarkten. Smit: "We moeten uitvinden hoe we de kostprijs van de vloeren verlagen. En hoe we de energieopbrengst kunnen verhogen. Een manier om dat te doen is door technologie voor zonne-energie te integreren. Het is een ontwikkeltraject waar we de WBSO goed bij kunnen gebruiken."

Prettige regeling

Volgens Smit is de WBSO een heel prettige regeling. "De WBSO geeft steun daar waar de kosten het zwaarste wegen: de loonkosten. Als je een product ontwikkelt, verdien je die kosten immers niet meteen terug. Fijn is dat je met de WBSO wel mensen aan je bedrijf kunt binden. Bovendien staat het goed als je steun van de WBSO krijgt. Het is een soort keurmerk waaruit blijkt dat je met serieuze innovatie bezig bent."

Aanvragen eenvoudig

De WBSO is ook administratief prettig, ervaart Smit. De aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is eenvoudig. "Je geeft een ureninschatting door en houdt gedurende het jaar wekelijks de uren bij. Overigens hebben we via RVO.nl van meer subsidies gebruik gemaakt, zoals Urban Energy voor de zonnestroomtechnologie in onze vloertegels. Nee, zonder steun van RVO.nl waren we nog lang niet zo ver."

Service menu right