Service menu right

WBSO in praktijk: betere oogst met datalogger

Meer artikelen

Dacom ontwikkelt al zo’n 30 jaar hard- en software voor telers die het maximale uit hun oogst willen halen. Het hightech bedrijf maakt gebruik van de innovatieregeling WBSO.

Met de WBSO kunnen bedrijven hun financiële lasten voor research en development (R&D) verrekenen via hun belastingaangifte. Hiermee stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat innovaties door Nederlandse bedrijven.

Teelt volgen

"Met onze sensorapparatuur, datagedreven software en adviezen kunnen telers de kwaliteit van hun gewassen optimaliseren", vertelt directeur-eigenaar Janneke Hadders. "Een combinatie van sensortechnologie, internet en satellietbeelden maakt het bijvoorbeeld mogelijk de teelt te volgen en zo nodig de levering van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen te optimaliseren. Met als resultaat meer oogst, minder kosten en duurzaam gebruik van hulpstoffen."

Datalogger

Dacom gebruikt de WBSO op dit moment voor de innovatie van een datalogger. Hadders: "Ons product TerraSen is een geavanceerd bodemvochtstation, dat informatie geeft over de bodemvochtsituatie. Zo weet je precies wanneer, waar en hoeveel je moet irrigeren. Op dit station zit een datalogger. Die stuurt de vochtgegevens met behulp van een simkaart naar onze database. We onderzoeken nu of we voor deze datalogger langeafstandstechnologie kunnen gebruiken. Daarmee koppel je apparaten, zoals onze TerraSen, met internet en verzend je data over relatief grote afstanden en met een heel laag energieverbruik."

Lagere loonkosten

Toen Hadders zo’n 15 jaar geleden bij Dacom ging werken, maakte het bedrijf al gebruik van de WBSO. "We zijn altijd al een innovatief bedrijf geweest, dat continu R&D doet. Zonder de WBSO wordt dat een stuk lastiger. Dankzij de regeling drukken we onze personeelskosten. Daardoor kun je meer mensen aannemen."

Speelruimte

Hadders vindt de WBSO een absolute aanrader. "Natuurlijk, je moet je aanvraag goed verwoorden. Wat ga je onderzoeken? Wat is daar vernieuwend aan? Waarom is dat technisch moeilijk? Maar het mooie van de WBSO is dat het onderzoek mag mislukken. Dat is inherent aan R&D: soms lukt het simpelweg niet. En dat hoef je dan niet uit te leggen. Die speelruimte om je weg te zoeken naar een beter product vind ik heel prettig."

Wilt u meer weten over de WBSO? Bekijk dan de korte voorlichtingsfilm (4 minuten) of het webinar over de WBSO in 2018 (30 minuten).