"We kunnen nu hoogwaardige olie maken van matrasschuim" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"We kunnen nu hoogwaardige olie maken van matrasschuim"

Meer artikelen

Recyclingbedrijf RetourMatras maakt bruikbaar materiaal van afgedankte matrassen. Binnenkort komt daar een nieuw materiaal bij. Dan verwerken ze schuim uit matrassen tot de hoogwaardige olie waarvan het ooit gemaakt is. De speciale installatie die RetourMatras daarvoor gebruikt, ontwikkelde het bedrijf met behulp van RVO-subsidie. "Alles wat we doen, doen we voor het milieu."

RetourMatras zet nu 95% van het materiaal van oude matrassen om in bruikbare grondstoffen. "We besparen hierdoor per matras zo'n 40 kilo CO2-uitstoot’, vertelt Nanne Fioole, directeur en oprichter van het bedrijf. "Dat is een besparing van bijna 40 miljoen kilo CO2-emissie op jaarbasis, als je uitgaat van een miljoen gerecyclede matrassen in onze drie fabrieken. Met het chemisch verwerken van het schuim uit de matrassen ligt die besparing straks nog veel hoger."

Vrijwel alles verwerken

"Het grootste deel van de CO2-besparing zit al in de inname van de matrassen", zegt Fioole. "Maar daar begint het voor ons pas. We verwerken straks 2000 m3 aan oude matrassen per dag. Slechts 5% van wat binnenkomt kunnen we niet tot bruikbare grondstoffen verwerken."

RetourMatras stript de matrassen met een speciaal ontwikkelde installatie. Uiteindelijk houden we latex- of polyetherschuim over, wat we bundelen in balen." Fioole: "Een deel daarvan verschepen we naar het buitenland, maar we verwerken zoveel mogelijk zelf. We versnipperen ze en persen ze samen met bindmiddel en hete stoom. Dat doodt ook meteen alle bacteriën. Het nieuwe eindproduct dat we dan hebben noemen we bonded foam."

Oplossing samen vinden

"Bonded foam kan je gebruiken als isolatiemateriaal of demping onder vloeren", vertelt Fioole. "Maar we hebben veel meer schuim dan nodig is voor de vraag naar bonded foam. Daarom gingen we op zoek naar andere manieren om het schuim te verwerken. Samen met verschillende partners vond RetourMatras een chemische manier om het polyurethaan in schuim te verwerken tot polyether polyol. Fioole: "Dit is een belangrijk chemisch bouwblok voor veel andere schuimproducten." De productie van de 'tweedehands' polyol levert 35% minder CO2-uitstoot vergeleken met de normale productie.

Om de techniek te demonstreren kreeg RetourMatras de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) van RVO. "Die € 1,2 miljoen was voor ons het extra zetje om door te pakken," zegt Fioole. "Zo'n project is namelijk niet zonder risico. Als het niet zou werken, waren we onze miljoeneninvestering kwijt."

Veel van elkaar leren

In Nederland worden ongeveer 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt. RetourMatras wil eraan bijdragen dat deze allemaal gerecycled worden: "We gaan flink uitbreiden. Zo werken we aan plannen voor een vierde verwerkingsfabriek in Nederland. Voor de aanleg van die fabriek willen we weer beroep doen op de kennis en subsidies van RVO. Als het er eenmaal staat, kunnen we één miljoen matrassen per jaar verwerken. De steun van en kennis van RVO zorgt ervoor dat wij kunnen blijven groeien en onderzoeken. En dat is van groot belang voor de ontwikkeling van de circulaire economie."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.