Service menu right

We kunnen nu meer duurzame verpakkingen maken

Meer artikelen

Steeds meer bedrijven stappen af van papier of plastic verpakkingen voor hun producten. Zij kiezen voor 'PaperFoam', een milieuvriendelijk alternatief. "De vraag naar ons materiaal neemt elke dag toe", zegt Mark Geerts, directeur van het bedrijf PaperFoam. Dankzij de Milieu-investeringsaftrek kon hij zijn productiecapaciteit verdubbelen.

Het duurzame, innovatieve PaperFoam is spuitgegoten en bestaat uit biomassa die niet voor voedseltoepassingen kan worden gebruikt. "Het is recyclebaar, kan als compost dienen en breekt af in water. Ook is het lichter dan papier of karton en heeft het meer vormgevingsmogelijkheden."

Milieuvriendelijk

Zijn bedrijf ontwikkelt dit milieuvriendelijke materiaal en verwerkt het tot allerlei soorten verpakkingen. "We begonnen met cd-hoesjes, maar maken nu bijvoorbeeld ook eierdozen en verpakkingen voor koptelefoons en elektrische tandenborstels. Het productieproces van PaperFoam is veel energiezuiniger dan dat van plastic en papierpulp. Ook zijn onze verpakkingen een stuk lichter. Dat scheelt weer in de CO2-uitstoot van het transport."

Fikse investering

Met de komst van een grote nieuwe klant en steeds meer opdrachten van bestaande klanten, moest Mark vorig jaar flink uitbreiden. "Er waren 18 nieuwe machines nodig; een fikse investering. Gelukkig wees onze financieel adviseur ons op de MIA en Vamil: de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen." Op een voorlichtingsbijeenkomst van RVO.nl werd duidelijk dat PaperFoam deze fiscale regelingen kon gebruiken. "Hierdoor konden we de kosten lager houden en de 18 machines aanschaffen."

Enorme hulp

"We produceren PaperFoam nu op 4 plekken in de wereld", vertelt Mark. "Dat aantal wil ik graag verdubbelen. Maar waar we ook zitten, we blijven kijken naar manieren om ons bedrijf duurzamer te maken. Van onze waterzuiveringsinstallaties tot de isolatie van onze matrijzen." Hij hoopt dat PaperFoam ook voor die investeringen gebruik kan maken van ondersteuning als de MIA en Vamil, ook al opereert het bedrijf vooral over de grens.

"In Amerika hebben we het aantal machines moeten verdubbelen, maar daar is helaas geen MIA. De financiering moest geheel uit eigen zak komen en dat maakte het een stuk minder aantrekkelijk. Voor toekomstige investeringen in Nederland helpt het ons enorm als we voor de MIA en Vamil in aanmerking blijven komen."

Waterproof

Naast MIA en Vamil maakte PaperFoam ook gebruik van de SBIR-regeling. Met de SBIR ('Small Business Innovation Research’) daagt de overheid ondernemers uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen voor de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. In 2008 reageerde PaperFoam op de SBIR-oproep Groene grondstoffen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit gaf hen de kans om te onderzoeken hoe zij hun materialen nog beter waterproof konden maken.

Steun en vertrouwen

Dankzij deze verbetering kon PaperFoam de verpakking ook aan andere markten, zoals de voedsel- en retailsector, aanbieden. De steun van de SBIR speelde hierbij een belangrijke rol. Maar minstens zo belangrijk vond PaperFoam het vertrouwen dat het bedrijf dankzij het onderzoek kreeg. In 2009 vroeg PaperFoam wereldwijd octrooi aan voor de innovatie.

Meer weten?

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.