Wees niet naïef als je wilt slagen in China

Meer artikelen
Marieke van der Wilk

Interview met Marieke van der Wilk, Business Development Coach voor China.

Hoe ziet je werk bij RVO.nl eruit en met welke onderwerpen houd jij je bezig?
"Sinds een jaar ben ik Business Development Coach China. Ik werk daarbij samen met mijn collega Ada Cheang. Onze rol zie ik als verbinder met het buitenlandnetwerk in China: de ambassade, 3 consulaten-generaals en 6 NBSO-kantoren. Maar ook met andere partijen die betrokken zijn bij handel in China. Zoals brancheorganisaties, kennisnetwerken, businessclubs en het Nederlandse bedrijfsleven. En de ministeries én onze eigen collega’s bij RVO natuurlijk!

"Neem gisteren, toen ik een lunchmeeting had met de Netherlands China Business Council. Dan vraag ik: ‘Kennen jullie de nieuwe manager van NLinBusiness al?’ ‘Nee, die kennen we nog niet, kan je ons introduceren?’ Ik leg vervolgens het contact en daarmee begint het balletje verder te rollen.

"Ik ben ook werkgroepleider van de Chinawerkgroep van Trade and Innovate NL. Ik overleg daarvoor met regionale, publieke organisaties zoals de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Rotterdam Partners. Die zijn ook actief in China. In dat overleg stellen we vragen als: ‘Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?’ ‘Welke missies gaan jullie organiseren?’ Zo kun je ze ook een beetje prikkelen. Waar onderscheiden we ons in Nederland mee en in welke sectoren willen jullie uitblinken? Als je dat voor alle regio’s in kaart brengt, in combinatie met wat de ondernemerskansen zijn per regio in China, kun je een mooie puzzel maken.

"Tot slot ben ik ook nog relatiemanager voor Team Internationale Organisaties. Ik onderhoud de relaties met de EBRD-bank (regio Centraal- en Oost-Europa) en de AIIB-bank (Asian Infrastructure Investment Bank). Een mooie brug tussen Oost en West! Maar ook belangrijk in verband met de nieuwe zijderoute (de Chinese Belt & Road Initiative)."

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit?
"’s Ochtends blok ik tijd voor conference calls naar China, want je zit met het tijdsverschil. De rest van de dag bel en ontmoet ik veel mensen. Regelmatig ontvangen we delegaties uit China. Wij worden goed ontvangen in China, met alle egards, ruimte en tijd. Dat wil je dan ook terugdoen.

"Ja, mijn agenda zit bomvol. We hebben ons kenbaar gemaakt, Ada en ik, en dan weten mensen ons te vinden ook!"

Heb je in jouw rol ook direct contact met Nederlandse bedrijven?
"Het contact met ondernemers mag van mij nog wat directer. Maar tijdens een handelsmissie of de China Business Week leef ik helemaal op. Dan gaan we als overheid in op vragen van ondernemers als: Wat zijn de trends in China? Waar liggen die kansen? En wat kunnen wij voor je betekenen?

"Het was ook geweldig om in China in de bus goede gesprekken te voeren met ondernemers. Dat was tijdens de laatste economische handelsmissie. Wat is uniek aan je product? Waar loop je tegenaan in China, ben je bekend met de programma’s van RVO? Gewoon direct vragen, daar leer je eigenlijk het meeste van."

Ada Cheang benoemt in haar interview de speciale netwerkcultuur van China, guanxi. Welke zaken van de Chinese zakencultuur zijn volgens jou ook belangrijk?
"Belangrijk met China is dat je een lange adem moet hebben. Je moet zeker niet naïef zijn en denken: ik ga direct groot slagen in China. China is géén ontwikkelingsland. Het land loopt op sommige zaken verder vooruit dan Nederland. Chinezen hebben bovendien een heel snel ritme dat 24/7 doorgaat. Geen gemakkelijke markt!

"Daarnaast kun je niet in één keer heel China coveren. Focus op een stad of een provincie. We zijn hier ook veel meer gewend om business-to-business zaken te doen. In China is het vaak business-to-government."

Op welke prestaties ben je het meest trots en waarom?
"November vorig jaar organiseerde ik mijn eerste China Business Week. Ik sprong op een rijdende trein. Eind deze maand is de volgende editie. Samen met het organisatieteam hoop ik een nóg inhoudelijker en nóg concreter programma neer te zetten voor de ondernemer. Ik ben pas tevreden als een ondernemer zegt: ik had hier wat aan, ik vond dit een interessante dag, mijn een-op-eengesprek was goed.

"Ja, ik ben superblij met deze baan en voel me als een vis in het water. Het geeft me de mogelijkheid om mijn netwerk- en ondernemersskills internationaal in te zetten."

Meer informatie

Heeft u vragen over internationaal zakendoen in China? Neem dan contact op met Marieke van der Wilk of bel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op 088 042 42 42.

Bekijk ook het overzicht voor meer verhalen van RVO.nl-medewerkers.

Service menu right