Wellantcollege: beter energiebesparing faciliteren dan controleren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Wellantcollege: beter energiebesparing faciliteren dan controleren

Meer artikelen

Wellantcollege wil in energiebesparing koploper zijn. Die ambitie is natuurlijk vanzelfsprekend voor een groene onderwijsinstelling.

"Omgevingsdiensten delen ons doel om te besparen. Het zou mooi zijn als zij, juist voor de koplopers, een meer stimulerende en inspirerende rol vervullen. Dus niet alleen een handhavende", vindt adviseur energie- en gebouwbeheer Edwin Sijtsma.

Energiebesparende activiteiten

Wellantcollege is een grote onderwijsinstelling met 30 locaties. De organisatie streeft een stevige energiebesparing na van 30% in 2020 ten opzichte van 2012. De afgelopen jaren is er al veel gerealiseerd. Grote kassen zijn vervangen door kleine en energiezuinige. Er zijn ledlampen gekomen.

Wellantcollege heeft actieve energiemonitoring ingevoerd en slimme radiatorkranen toegepast. En er is veel energiezuinige nieuwbouw gerealiseerd. Inmiddels heeft de organisatie 3 A++++ schoolgebouwen. In 2021 volgt het vierde. Niet voor niets werd Wellantcollege 2e in de landelijke verkiezing van de meest duurzame mbo.

Organisatiebreed besparen

Energie besparen doet Wellantcollege organisatiebreed. Dat wringt volgens Sijtsma met de wijze waarop veel omgevingsdiensten handhaven. Hij vertelt: "In het kader van de energiebesparings- en informatieplicht controleren zij ons alleen per locatie. Hebben we daar voldoende maatregelen uit het Activiteitenbesluit genomen? Veel losse, voor elke school individuele, maatregelen zijn voor een grote organisatie vaak enorm tijdrovend en inefficiƫnt."

Effectieve maatregelen

Wellantcollege kiest voor toepassingen die het meeste besparingsimpact hebben op instellingsniveau. Ze grijpen het liefst kansen met het meeste effect op de langere termijn, ongeacht de locatie. Sijtsma noemt een praktijkvoorbeeld: "Wij realiseren liever een kostbare maar rendabele warmtepomp dan dat we verplicht de verlichting in een lift vervangen. Een warmtepomp heeft veel meer besparingsimpact, ook al is de terugverdientijd langer dan 5 jaar."

Koplopers inspireren en motiveren

Sijtsma pleit ervoor dat het bevoegd gezag zich niet alleen op handhaven richt. "Stimuleer en inspireer ook koplopers, zoals wij. Het zou fijn zijn als we meer kunnen samenwerken met omgevingsdiensten. Zij kunnen ons bijvoorbeeld faciliteren met kennis en ervaring. En wij kunnen ervaringen uit de praktijk delen. Alleen samen kunnen we zoveel mogelijk energie besparen. Er is nog veel werk aan de winkel!"

Ondersteunende regelingen

Uiteraard voldoet Wellantcollege aan de Informatieplicht energiebesparing. De instelling rapporteert de energiebesparende maatregelen bij het eLoket van RVO. "Via RVO proberen we ook zo veel mogelijk gebruik te maken van ondersteunende regelingen, zoals SDE+ voor zonnepanelen en ISDE voor warmtepompen. Dat kan echt doorslaggevend zijn voor onze duurzame investeringen."

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.