Service menu right

Wellantcollege spoelt tijd vooruit om maximaal te besparen

Meer artikelen

Met 31 locaties en 13.000 leerlingen is Wellantcollege de grootste vmbo- en mbo-opleider van Europa in voeding, klimaat en welzijn van mens en dier. Als groene opleider wordt uiteraard ook op een slimme manier met de eigen schoolgebouwen omgegaan.

"Met 31 locaties valt er veel energie te besparen", stelt manager Huisvesting & Inkoop Thomas Nobel. Zijn integrale blik is vooral op de toekomst gericht.Thomas Nobel: "Dat moet ook. Alle gebouwen en vastgoed zijn ons eigendom. Slimme keuzes in het hier en nu hebben een positieve invloed op later. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Dat doen we op een manier doen die economisch én ecologisch verantwoord is."

Nieuw versus oud

Neem de onderwijslocatie van Wellantcollege in Houten. Thomas Nobel: "Energetisch is dit een lastige locatie. Het gebouw is groot en dertig jaar oud. Het is niet sloopwaardig, maar hier veel extra geld in steken, is financieel gezien ook geen verstandige keuze. Onze nieuwe schoolgebouwen hebben allemaal zonnepanelen, bewegingsmelders, daglichtafhankelijke regeling van verlichting, warmte- en koudeopslag in de bodem, driedubbel-glas, ledverlichting en ga zo maar door."

Handelen vanuit groter perspectief

Er is binnen Wellantcollege dus een grote diversiteit aan gebouwen; hoe ga je hiermee om? Thomas Nobel: "Wij focussen ons op de outcome. Op de lange termijn willen we zoveel mogelijk energie besparen. We kijken zelfs dertig tot veertig jaar vooruit en handelen vanuit het grote perspectief. Wij zijn ervan overtuigd een zo klein mogelijke ‘ecologische footprint’ achter te laten door compact te bouwen en te zorgen voor zo min mogelijk leegstand. Ook steken we veel energie in het opleiden van milieubewuste ondernemers."

Inspirerende slimme meters

Bij het grote perspectief horen ook praktische besparingsmaatregelen. "Het energetisch monitoren van de prestaties van al onze locaties is inspirerend. Zien wat het oplevert om in vakanties niet te stoken, het licht uit te doen als er niemand op school is en uit te zoeken waarom een locatie tien keer zoveel water gebruikt, resulteert in aanzienlijke besparingen. Een extreem verlicht gebouw, waar we een deel van de overtollige verlichting simpelweg uitschakelden, scheelde al 30% aan elektraverbruik."

Wat als.....

"Er valt voor scholen en bedrijven nog ontzettend veel te besparen", is de overtuiging. "Wat als we alles op alles zetten om in de toekomst zo compact mogelijk te bouwen? Minder vierkante meters leiden tot meer budget voor duurzame keuzes en materialen. Zo maken we Nederland nog duurzamer."