Wereldwijde levering mobiele ziekenhuizen aan VN-organisaties

Meer artikelen
mobiele ziekenhuizen

Ebola-patiënten in Sierra Leone, lokale inwoners van een dorpje in Congo en oorlogsvluchtelingen in Syrië. Ze hebben één ding gemeen: ze wonen in rampgebieden waar amper toegang is tot gezondheidszorg. Terwijl die zorg daar juist hard nodig is. Het bedrijf Hospitainer uit Vaassen zag daarin een kans. En levert nu met hulp van RVO.nl wereldwijd mobiele ziekenhuizen.

Wat doe je als je hulpverlener bent in een ontwikkelingsland en steeds weer ziet dat de ziekenhuisfaciliteiten tekortschieten? Simpel: je gaat zélf mobiele ziekenhuizen bouwen. Althans, dat deed voormalig hulpverlener Rolof Mulder, eigenaar van Hospitainer. Een mooi idee, maar die mobiele containers vervolgens op de internationale markt krijgen, dat is niet eenvoudig.

Corinne Abbas, adviseur Internationale Organisaties bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), vertelt: "Als je op zo'n schaal wilt ondernemen, dan is een goed netwerk onmisbaar."

Een ingang vinden

Hospitainer nam in 2014 deel aan een missie van RVO.nl naar Kopenhagen. Ze maakten kennis met de inkopers op het hoofdkantoor van UNFPA (het Bevolkingsfonds van de VN). Daarna deed Hospitainer een jaar lang onderzoek naar mobiele oplossingen voor bevallingen, en won een tender van UNFPA. Daarmee was het eerste succes geboekt: Hospitainer mocht mobiele kraamklinieken leveren aan Syrië, Irak en de Filipijnen.

Nieuwe markten veroveren

Dankzij de levering aan UNFPA kon Hospitainer snel uitbreiden naar andere VN-organisaties: "Zo vroeg World Health Organization om 3 testlaboratoria tijdens de ebola-uitbraak in Sierra Leone." En zo ging het balletje rollen. Inmiddels is Hospitainer strategisch partner van UNFPA en andere VN-organisaties, zoals het Bureau Coördinatie Humanitaire Aangelegenheden (OCHA). Ze leveren vooral aan rampgebieden. Mede hierdoor steeg hun omzet in 2017 tot € 12 miljoen.

In 2017 ging Hospitainer met RVO.nl op handelsmissie naar Colombia. Daar liggen mogelijk kansen in moeilijk toegankelijke junglegebieden, waar de bevolking amper toegang heeft tot zorg. Met hulp van de DHI-subsidieregeling gaat Hospitainer er een demonstratieproject doen. Dus misschien staan er binnenkort óók in Colombia mobiele ziekenhuizen van het Nederlandse bedrijf. "Hospitainer begon klein, maar kon met de juiste contacten uitgroeien tot een onderneming van wereldformaat."

Wat kan TIO voor u betekenen?

Het Team Internationale Organisaties (TIO), onderdeel van RVO.nl, heeft wereldwijd een groot netwerk. Denk hierbij aan ambassades, financiële instellingen als de Wereldbank en regionale ontwikkelingsbanken, en de Verenigde Naties (VN). Voor startende bedrijven is het enorm moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen bij organisaties als de VN. TIO koppelt Nederlandse bedrijven aan deze invloedrijke partijen.

Lees meer over de Internationale organisaties

Service menu right