Werken aan groenere stad Kigali, ook in tijden van corona | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Werken aan groenere stad Kigali, ook in tijden van corona

Meer artikelen

Je moet lef hebben om in tijden van corona aan de slag te gaan op een continent dat je niet kent. Stedenbouwkundig bureau Defacto durft dit aan. Sinds dit voorjaar onderzoekt het bedrijf manieren om droogte én wateroverlast te verminderen in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

Defacto en zijn partners wonnen de tender voor het uitvoeren van deze verkennende haalbaarheidsstudie die de Wereldbank financiert. Anne Loes Nillesen, oprichter en directeur van Defacto, deelt haar ervaringen.

Goed overheidsnetwerk is waardevol

Defacto had stadsverbeteringsprojecten gedaan in Azië en Amerika, maar nog niet in Afrika. Toch wilden ze de opdracht in Kigali graag binnenhalen. Daarom ging Defacto op zoek naar de juiste informatie, samen met zijn consortiumpartners HKV, Royal HaskoningDHV en Ecorys.

Ze riepen de hulp in van de Nederlandse ambassade in Washington en het Team Internationale Organisaties (TIO) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), met wie Defacto al contact had. Samen bekeken ze hoe dit specifieke project kon slagen. TIO organiseerde een online startbijeenkomst, waar de Nederlandse ambassade in Rwanda tips gaf voor de aanpak van het project.

Groene ambitie voor Kigali

Goed voorbereid, schreef Defacto een projectvoorstel voor stadsverbetering in Kigali. In dit voorstel ligt de focus op natuurlijke oplossingen – zogenaamde nature-based solutions – om Kigali groener en leefbaarder te maken. Dit kan onder meer door de stroom regenwater te vertragen en op te vangen. Zo voorkom je overstromingen en kan je het vee drinkwater geven. Ook kan je het water infiltreren in de bodem, zodat die minder droog wordt.

Anne Loes Nillesen: "Het is een bijzondere ervaring om de locaties op afstand uit te zoeken."

Nieuwe situatie is een uitdaging

Opmerkelijk is hoe snel het project vorm krijgt. De lokale partners in Kigali en Defacto met zijn partners moeten in een rap tempo beslissingen nemen. Dit is een uitdaging, want ze kunnen elkaar niet fysiek ontmoeten vanwege het coronavirus. "Het is een bijzondere ervaring om de locaties op afstand uit te zoeken. De locaties bezoeken, is normaal gesproken het eerste wat je doet als je een projectopdracht hebt gekregen", aldus Anne Loes.

Ook online betrokkenheid van lokale partners

Gelukkig is er geen oponthoud. De betrokkenheid van lokale partners die eerst ontstond door een locatiebezoek, is nu online verkregen. "Onze stedenbouwkundigen hebben een grote rol in dit maatschappelijke project. Daarom hopen we ook echt mee te maken dat ons plan wordt uitgevoerd", geeft Anne Loes aan. Defacto en partners gaan natuurlijke oplossingen in kaart brengen voor 8 locaties.

Meer weten?

Lees wat ons Team Internationale Organisaties voor u kan betekenen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.