"Wij brengen meer duurzaam vrachtvervoer de weg op" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

"Wij brengen meer duurzaam vrachtvervoer de weg op"

Meer artikelen

Het begon met een klant die om een duurzame vrachtwagen vroeg. Dat verzoek inspireerde het team van Wierda Voertuig Techniek tot de oprichting van Wierda Hybrid Technologies. Zij elektrificeren voertuigen en verkopen deze, met behulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA). “De eerste volledig elektrische voertuigen rijden inmiddels op de weg.”

Jan Johan Kamstra, Commercieel Manager bij Wierda Hybrid Technologies, ziet toekomst in het verduurzamen van het Nederlandse vrachtvervoer. “De huidige wet- en regelgeving stimuleert duurzaam rijden. En subsidiemogelijkheden schieten als paddenstoelen uit de grond.” Zijn team houdt continu in de gaten welke nieuwe technieken op de markt komen. “Denk aan efficiënte elektromotoren, accucellen en regel-elektronica”, zegt Jan Johan. “Wij verwerken zulke componenten in onze systemen en elektrificeren zo vrachtwagens. Machines die voorheen door dieselmotoren werden aangedreven – zoals de autolaadkraan op een vuilniswagen – krijgen zo ook een stille, schone én energiebesparende variant. Dankzij ons.”

Externe expert

Voor veel van de duurzame voertuigen die Wierda Hybrid Technologies levert, kunnen klanten de EIA aanvragen. Jan Johan: “Klanten vragen zich soms af of de baten opwegen tegen de lasten. Maar in onze ervaring kost een goede aanvraag weinig tijd en moeite.” Niet dat hij de klanten van Wierda Hybrid Technologies per se aanraadt om de aanvraag zelf te regelen. “Zij kunnen ook een externe expert inschakelen om de aanvraag te regelen. Iemand die precies weet hoe de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij een aanvraag redeneert, hoe het dossier eruit moet zien en hoe je berekeningen maakt. Klanten weten dit zelf vaak minder goed en lopen daardoor meer risico op afwijzing.”

Willen klanten vaker gebruikmaken van de EIA? “Ga dan het gesprek aan met RVO”, zegt René Wierda, directeur van Wierda Hybrid Technologies. “Het liefst face tot face. Vertel wie je bent, wat je doet, waarom je het doet, wat je wilt bereiken en laat zien hoe jouw energiebesparende techniek werkt. Zo’n gesprek kan allesbehalve kwaad.”

Betrokken partij

Naast Wierda Hybrid Technologies draagt ook zusterbedrijf Wierda Voertuig Techniek bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot voor transportondernemers. Door standaard vrachtwagens te optimaliseren, haalt Wierda Voertuig Techniek meer rendement uit voertuigen. “Wij maken bijvoorbeeld van een vierassige vrachtwagen een vijfasser”, zegt René. “Zo vergroten we het laadvermogen met dertienduizend kilo extra. Dat bespaart ritten, wat effect heeft op CO2-uitstoot, het chauffeurstekort, files en de kans op ongevallen.” René hoopt dat ook deze toepassingen voor EIA in aanmerking gaan komen. “Wij hebben goede hoop dat we hierover in gesprek kunnen gaan met RVO. Dat komt vast goed, want wij kennen RVO als een betrokken partij.”

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.