Woningen Geerpark opgepept tot energieneutraal

Meer artikelen
PEP-Woonveste

De energiezuinige woningen van woningcorporatie Woonveste in het Excellente gebied Geerpark in Vlijmen zijn te herkennen aan hun PEPhuis-label. De woningen met dit label zijn 'opgepept' met slimme energiemaatregelen, zodat ze energie opwekken en voor de eigen warmte- en stroomvoorziening zorgen.

PEP staat voor Plus Energie Prestatie. Om het label te verkrijgen moeten de woningen ‘nul-op-de-meter’ te zijn. Dat betekent dat de energiemeter in principe aan het einde van het jaar op nul staat. Hendriks Coppelmans Bouwgroep en Van Delft Installatie kregen de opdracht voor de bouw van de 19 PEPhuizen in Geerpark. Ze voorzagen de woningen van een ventilatiesysteem, zonnepanelen én een warmtepomp met boiler.

Energieprestatievergoeding

René Beks, directeur Ontwikkeling bij Hendriks Coppelmans: "We hebben een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) gerealiseerd van -0,4, terwijl de huidige landelijke eis op +0,4 ligt." Aan het energieneutraal maken van een woning hangt wel een prijskaartje. Duijvestijn: Per woning gaat het om zo’n 12.000 tot 15.000 euro aan extra investeringen ten opzichte van ‘normale nieuwbouw’. Die extra kosten berekent Woonveste niet door in de huurprijs. In plaats daarvan betalen huurders een energieprestatievergoeding. Doordat bij juist gebruik van de woning de energierekening op nul euro per jaar uitkomt, gaat de huurder er niet op achteruit wat betreft woonlasten.

Zonnepanelen en slimme installaties

Bewoonster Charlotte Scholing, die sinds april 2015 samen met haar zoon Sil in een woning met het PEPhuis-label woont, merkte direct het verschil met haar vorige huurwoning. ‘Het warmtepompsysteem koelt en verwarmt het huis automatisch wanneer dat nodig is. Ik betaal nu maandelijks wel wat meer aan de corporatie, maar dat bespaar ik weer op de energiekosten. Sterker nog, doordat zonnepanelen en slimme installaties energie opwekken, lever ik al vanaf dag één energie terug aan mijn energieleverancier.’

Ervaringen van vernieuwers in de woningbouw

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) samen met Energiesprong en partijen uit het Lente-akkoord een inventarisatie uit onder zeven bouwpartijen die nul-op-de-meterwoningen realiseren. Het leidde tot een brochure met veel kennis, lessen en aanknopingspunten voor andere partijen. De brochure signaleert trends en ontwikkelingen rond innovaties die bijdragen aan de doelen van het Energieakkoord.
 

Service menu right