Woonzorgboerderij gebruikt biomassa uit eigen omgeving

Meer artikelen
De Hagert - Installatiegebouw

Woonzorgboerderij De Hagert uit 1648 heeft een spiksplinternieuwe biomassa-installatie. Mede-initiatiefnemer Ton Baaijens: Duurzame energie past bij hoe wij duurzame zorg willen bieden en willen ondernemen."

De Hagert huisvest 30 dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. "Bij ons staat duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal", zegt Baaijens. "Daarom wilden we in 2014 ook onze warmtevoorziening voor onze 3 hoofdgebouwen gaan verduurzamen", zegt Baaijens.

"We organiseerden een miniconferentie met experts en stakeholders. Wat was technisch, financieel, juridisch, politiek en maatschappelijk het best haalbaar? We kwamen uit op biomassa voor verwarming en warm water en een zonne-akker voor elektriciteit."

90% minder CO2

Baaijens klopte bij de provincie aan voor financiële ondersteuning. "We konden meedoen aan een duurzaamheidsprijsvraag. Hiervoor ontwikkelden we plannen voor een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen, die bestonden uit energiebesparing, een zonne-akker, een biomassa-installatie, voorlichting en educatie."

Voor het ontwerp van de biomassa-installatie zocht Baaijens contact met Theo de Groot van Atechpro, expert op het gebied van houtketels en -kachels. "Deze installaties zijn de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd", zegt De Groot. "Ze werken voor de gebruiker net zo gemakkelijk als een gasketel. Maar ze stoten 90% minder CO2 uit."

Half verzonken in de grond

"Voor De Hagert kozen we voor een houtkachel van 130 kW" zegt De Groot. "Want de warmtebehoefte van de bewoners is groter dan bij een doorsnee huishouden. Via ondergrondse leidingen voorziet de installatie De Hagert van warmte en warm tapwater."
 
De installatie is verder gekoppeld aan de nog bestaande gasinstallatie. Baaijens: "Die wilden we nog niet van de hand doen. Bovendien hebben we daarmee een back-up en extra capaciteit voor mogelijke koude dagen."
 

Kwaliteit houtsnippers

Sinds september 2015 draait de installatie naar tevredenheid. "We hebben er geen omkijken naar", zegt Baaijens. "Allereerst omdat de installatie goed geïntegreerd is in de bestaande gas-cv-circuit. Maar minstens zo belangrijk is onze keuze voor goede kwaliteit houtsnippers. Daarop moet je nooit bezuinigen, want je veroorzaakt anders verstoringen. De houtsnippers halen we uit de omgeving van De Hagert. Zo maken we de kringloop zo klein mogelijk."

Meer weten?

Service menu right