Service menu right

Zakenpartners vinden via RVO.nl is een absolute aanrader

Meer artikelen

U ontvangt vandaag vast een nieuwbrief in uw mailbox. De kans is groot dat die is gemaakt met de software van Spotler. Het bedrijf is een van de grootste e-mailmarketingspecialisten van Nederland. Spotler wil nu ook zakendoen buiten Nederland en Spanje is het eerste doel. De eerste stap is gezet met behulp van de zakenpartnerscan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Barcelona.

Waarom Barcelona? CNBB, het moederbedrijf van Spotler, had al een onderneming in Barcelona. Vanuit dat bedrijfspand kan Spotler een start maken op de Spaanse markt. Tessa Waalwijk van Spotler wilde de klus graag op zich nemen en wilde wel graag in Spanje wonen en werken. "Dat matchte mooi met de plannen. Dus kreeg ik de opdracht uit te zoeken hoe we in Spanje het beste voet aan de grond konden krijgen."

Zoeken naar zakenpartners

Via RVO.nl Klantcontact hoorde Waalwijk over de NBSO Barcelona. Ze kwam in contact met Chief Representative Lotte Engels, die haar hielp aan interessante data over e-commerce in Spanje. Die data kon ze goed gebruiken voor het marketing-strategieplan dat ze aan het schrijven was.

Mede daardoor besloot Spotler een andere strategie te hanteren dan in Nederland. Waalwijk ging op zoek naar partijen die namens Spotler eindgebruikers kunnen werven en begeleiden. Waalwijk: "Als enige werknemer kan ik niet bij alle gebruikers langs. Dit is een goede manier om toch onze producten in de markt te zetten."

Zakenpartnerscan: goede matches

Maar hoe vind je geïnteresseerde zakenpartners die als tussenpersoon kunnen handelen? Ook daarvoor kon Waalwijk bij het NBSO Barcelona terecht. Lotte Engels vertelde haar over de mogelijkheden van de zakenpartnerscan. Waalwijk: "Ik moest aangeven aan welke eisen de partners moesten voldoen en wat ik van hen verwachtte. Het NBSO Barcelona ging daar vervolgens mee aan de slag."

Uiteindelijk kwamen daar 25 potentiele zakenpartners uit, die het NBSO zelf benaderde. Daarna heeft Waalwijk met 10 van die bedrijven gesproken. "De helft daarvan bleek inderdaad een goede match, dat zijn nu onze zakenpartners.”

Aanrader

Hoewel het bedrijf zeker niet alleen een Spaanse vestiging wil, heeft Spotler de zakenpartnerscan tot nu toe alleen in Spanje ingezet. Dat ligt niet aan de scan, zegt Waalwijk. "Meestal nemen we een bedrijf over", legt Waalwijk uit, "maar Spanje was een uitzondering". Ze zou iedereen die een vergelijkbare stap wil zetten absoluut aanraden om de zakenpartnerscan te doen. Waalwijk: "Vooralsnog proberen we op deze manier ons Spaanse avontuur te laten slagen."

Netherlands Business Support Office

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarom actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder meer via het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en NBSO’s. Zij kunnen voor u contacten leggen en op zoek gaan naar marktinformatie.