Zonne-energie voor bewatering Tanzaniaanse akkers | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zonne-energie voor bewatering Tanzaniaanse akkers

Meer artikelen

De meeste boeren in Tanzania gebruiken vervuilende en onbetrouwbare dieselpompen om hun akkers in droge tijden te bewateren. Zonnepanelen zijn een aantrekkelijker en goedkoper alternatief. De Tanzanian Renewable Energy Association (TAREA) wil de boeren helpen hun velden met zonne-energie te bewateren.

Bewateren wanneer het nodig is

De dieselgeneratoren gaan maar een paar jaar mee. Al na een maand verbranden ze niet meer alle brandstof. Dan komen er dikke zwarte rookwolken uit de generator. De boeren hebben wel toegang tot elektriciteit, maar het is duur om een stroomkabel naar je terrein aan te leggen. Ook is elektriciteit duurder dan diesel.

Dr. ing. Matthew Matimbwi van TAREA doet onderzoek naar andere energiebronnen. Uit zijn onderzoek blijkt dat irrigatie op zonne-energie het meest betaalbaar is, ook al is hiervoor een grotere investering nodig dan voor dieselgeneratoren. Omdat je er geen diesel voor nodig hebt, zijn pompen op zonne-energie goedkoper in gebruik. Ook op lange termijn zijn ze goedkoper. Na 31 maanden heb je de kosten er al uit.

Een ander voordeel is dat de oogsten hoger uitvallen, omdat boeren het watergehalte in de bodem onder controle kunnen houden. "Sommige boeren zijn helemaal afhankelijk van regen om hun planten te bewateren," legt dr. Matimbwi uit. "Maar met de pomp op zonne-energie kunnen ze water geven wanneer de planten dit nodig hebben."

Kwaliteit van de apparaten

"Toen installaties voor zonne-energie voor het eerst op de markt kwamen, kochten veel mensen ze," aldus dr. Matimbwi. "Maar het ging daarbij vooral om goedkope apparaten van slechte kwaliteit. Mensen dachten toen dat zonne-energietechnologie niet werkte. Ze wisten niet dat ze apparatuur van slechte kwaliteit hadden gekocht." TAREA en het Tanzaniaanse bureau voor technische standaarden werken samen om regels op te stellen voor de kwaliteit van de pompen op zonne-energie. Ook controleren ze of mensen zich houden aan deze regels.

Beleidmakers erbij betrekken

TAREA informeert boeren en beleidsmakers over de mogelijkheden van irrigatie op zonne-energie. Volgens het Tanzaniaanse landbouwbeleid hoeven boeren geen btw te betalen over landbouwmachines en -apparatuur. TAREA gaat ervan uit dat de overheid pompen op zonne-energie opneemt in haar masterplan voor irrigatie. Tanzaniaanse boeren kunnen dan makkelijker de zonne-energiepompen kopen.

Energie Transitie Faciliteit

Als ngo ontvangt TAREA financiƫle steun van de Energie Transitie Faciliteit (ETF). ETF is een samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met dit programma willen zij landen in het Midden-Oosten en Afrika helpen bij hun overgang naar duurzamere energie. Het doel daarbij is om de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen.

Meer informatie

Lees meer over dit project op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.