Zorgerf Berkelland realiseert woonconcept voor mensen met dementie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zorgerf Berkelland realiseert woonconcept voor mensen met dementie

Meer artikelen
Praktijkverhaal SWZ zorgerf header

Het is de droom van Haidy Jansen-Oude Luttikhuis van Zorgerf Berkelland. Het realiseren van betaalbare, levensloopbestendige woningen op het platteland voor mensen met dementie. Inmiddels is ze zo ver dat er een haalbaarheidsonderzoek kan plaatsvinden. Met ondersteuning van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ).   

"Mijn moeder is de aanleiding van mijn missie om te komen tot een woon-/zorgvoorziening voor mensen met dementie op het platteland in de gemeente Berkelland. Toen mijn moeder Alzheimer kreeg en de mantelzorgtaken te zwaar werden, gingen mijn zussen en ik op zoek naar een nieuwe woonomgeving voor haar, met 24-uurs zorg. We konden niets in de omgeving vinden dat aansloot bij haar wensen en behoeften. Het was veelal gesloten, 1 hoog of boven haar budget. Ik kon de gedachte niet meer loslaten. Zoveel mensen die in hetzelfde schuitje zitten, vergrijzing neemt toe, wachtlijsten worden spoedlijsten en geen keuze in deze laatste fase van het leven."    

Droom realiseren

Vervolgens is Haidy Jansen naar de wethouder van haar gemeente gestapt met de mededeling dat er voor haar moeder geen geschikte plek te vinden was. De wethouder beaamde de oplopende wachtlijsten en het beperkte aanbod en stimuleerde haar om zelf een locatie te gaan ontwikkelen. Dat is inmiddels ruim 3 jaar geleden. Sindsdien heeft zij allesbehalve stil gezeten om haar droom te realiseren: betaalbare, levensloopbestendige woningen op het platteland voor mensen met dementie. Met de vrijheid om naar buiten te gaan, goede kwaliteit van zorg, in een beschermde setting. Zij is zich verder gaan verdiepen in de wereld van dementie, het aanbod woon-/zorg, heeft behoefte onderzoek gedaan en vele particuliere zorg initiatieven bezocht.  Sociaal als zij is, heeft ze binnen een korte tijd een groot netwerk opgebouwd. "Je moet zo’n traject samen doen."

Van nature in beweging komen

De 3 pijlers van het woonconcept zijn voortgekomen uit wetenschappelijke onderzoeken; wonen in een groene omgeving, aandacht voor voeding en natuurlijk in beweging. "De opzet van het zorgerf zal ruim zijn zodat mensen van nature in beweging zullen komen, geprikkeld worden om over het erf te willen lopen. Een natuurlijke stimulans om in beweging te komen en te blijven." En ze wil graag een tuin om vergeten groenten te verbouwen en gerechten uit de Achterhoek te bereiden. "Herkenbaar, zoals vroeger thuis". Het motto van het woonzorgconcept is: 'Iedereen elke dag plezier'.

Blij met Stimuleringsregeling Wonen en Zorg

Inmiddels is ze zo ver dat er een haalbaarheidsonderzoek kan plaatsvinden. "Ik ben erg blij met de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) want dankzij subsidie vanuit deze regeling kunnen we dit onderzoek financieren." Bij haalbaarheid gaat het ook om de ruimtelijke ordening. De wijziging van een agrarische bestemming naar zorg is een grote stap. De weg van de boerderij is bijvoorbeeld niet ingericht op meer verkeer. "Dat gaan we natuurlijk wel krijgen want er komen mantelzorgers op bezoek, vrijwilligers en medewerkers. De gemeente Berkelland steunt ons en staat achter ons plan. Dat vinden we heel fijn." Maar zij hebben zich wel te houden aan de regels van de provincie en moet rekening houden met omwonenden. "Het is al met al een grote uitdaging voor een kleine onderneming, een weg van hele lange adem."

Betaalbare woningen

"Er staan nu al 6 bewoners op onze wachtlijst." Haidy zou het liefste morgen starten met de bouw. "Ik kies voor de moeilijke weg, want ik wil betaalbare woningen realiseren en ga dus niet in zee met een partij die snel geld wil verdienen." Haidy hoopt dat door de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg veel initiatieven aanhaken en doorgaan. "Het opzetten kost ontzettend veel energie, maar door alle steunbetuigingen en alle positieve reacties levert het nu al zo veel moois op. Zoals samenwerking met de Universiteit van Maastricht, Saxion Hogeschool, verschillende fondsen, support van de leefbaarheidsalliantie Gelderland, de vereniging voor kleine kernen (DKK) en lokale organisaties, dat is zo waardevol. We gaan door om onze droom te realiseren en straks goede zorg te kunnen leveren aan mensen met dementie. Ik hoop dat er meer van dit soort projecten bijkomen want het is hard nodig."

Dit is een ingekorte versie van het verhaal op zorgsaamwonen.nl/

Meer weten?

Lees meer over de SWZ.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.