Zorginstelling bouwt energieneutraal centrum | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zorginstelling bouwt energieneutraal centrum

Meer artikelen

Eind januari opende Zorggroep Noordwest-Veluwe een splinternieuw zorgcentrum in Ermelo. Het gebouw is gerealiseerd met hart voor de bewoners en het milieu. Het is gasloos en energieneutraal, dankzij een voordelige groenlening. “Hiermee zijn we echt toekomstbestendig.”

Op de locatie Oranjepark in Ermelo had Zorggroep Noordwest-Veluwe al twee gebouwen staan. “Maar die waren op”, zegt hoofd Vastgoed Ton Hoogendoorn. “We huurden ze van woningcorporatie Vestia. Toen die in problemen kwam, hebben we het terrein overgenomen om onze zorg voort te zetten.”

Comfortabel wonen

Voor het Oranjepark heeft de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan vastgesteld. Bij de herontwikkeling van de locatie stond vanaf het begin de mens centraal, benadrukt Hoogendoorn. “We willen voor de bewoners en de omgeving een schat achterlaten. Dat is het nieuwe zorgcentrum Kroondomein geworden. 76 cliënten wonen comfortabel in schitterende, ruime kamers met mooie, algemene voorzieningen.”

Energieverbruik monitoren

Zorggroep Noordwest-Veluwe wilde ook een zo duurzaam mogelijk gebouw realiseren. “Met zonnepanelen, aardwarmte, warmte-koudeopslag en zeer goede isolatie hebben we uiteindelijk een energieneutraal gebouw neergezet. Spannend is nog wel hoe het energiegebruik gaat uitpakken. Gaan bewoners vaker de verwarming of warm water gebruiken dan voorspeld? En hoe pakt een extreem koude winter uit? Het verbruik gaan we vanaf nu monitoren.”

Naar elkaar omkijken

Kroondomein is onderdeel van een groter project. Zorggroep Noordwest-Veluwe laat in het Oranjepark ook woningen bouwen. “We ontwikkelen een wijk waar bewoners naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Onder onze regie nemen andere partijen grond af om woningen te bouwen. Mede daarmee kunnen wij onze plannen bekostigen.”

Groenverklaring RVO

Zorggroep Noordwest-Veluwe kreeg steun vanuit het Rijk. “Dankzij een groenverklaring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben we via de Rabobank een voordelige groenlening kunnen afsluiten. Bovendien hebben we onze duurzame maatregelen kunnen bekostigen met de Energie-investeringsaftrek. En we wekken voordeliger duurzame energie op met SDE+.”

Maatschappelijk rendement

Zowel bewoners als medewerkers zijn trots op het duurzame gebouw vol wooncomfort. Hoe andere zorginstellingen dit voorbeeld kunnen volgen? Hoogendoorn: “Streef naar een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement. Als je de middelen hebt, zoek dan die grenzen op. Het geeft je zo veel voldoening als dat lukt.”

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.