Zwembad Dijnselburg in Zeist bespaart ruim 50% energie

Meer artikelen
Zwembad dijnselburg

Drie jaar na de renovatie van Zwembad Dijnselburg in Zeist zijn de resultaten van de energiebesparende maatregelen beter dan verwacht. Dankzij een halvering van het energiegebruik bespaart het zwembad 180.000 euro per jaar.

Voorheen verstookte het zwembad jaarlijks 400.000 m3 gas en verbruikte het 1,2 miljoen kWh stroom. Een uitgebreide energiescan liet zien dat dit gehalveerd kon worden. Nu ligt gasverbruik op 200.000 m3 en is de CO2-uitstoot verminderd van 1.500 ton naar 800 ton per jaar. Het zwembad bespaart hiermee op jaarbasis 180.000 euro.

Energiemaatregelen

Het energielabel is verbeterd van G naar C. Het bad afdekken om verdamping en warmteverlies tegen te gaan, levert veel besparing op. Heat pipes zorgen voor efficiënte warmteverplaatsing en zonnecollectoren voorzien het buitenzwembad van warmte. Daarnaast bespaart het zwembad energie met ledverlichting en frequentieschakelaars. Ook is de luchtkwaliteit verbeterd.

Koploper

De investering verdient de gemeente in tien jaar terug. Uit een regionale benchmark blijkt dat het elektragebruik van het zwembad nu veel lager ligt dan dat van andere baden in de regio. “Zwembaden kunnen en moeten verduurzamen”, zegt projectleider Lester Agten van de gemeente Zeist. “De lijst met Erkende Maatregelen is voor andere zwembaden een belangrijk hulpmiddel.”

Subsidieregeling en Erkende Maatregellijst

Zwembaden en sportlocaties met een verbruik hoger dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas zijn verplicht energiebesparingsmaatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter. Zij kunnen gebruikmaken van de subsidie Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties voor de aanschaf van installaties of apparatuur zoals ledverlichting, isolatie en zonnepanelen. De regeling is 4 januari 2016 open gegaan. De Erkende Maatregellijst voor de sport- en recreatiesector wordt in 2016 verwacht.

Tweede slag

Komende jaren gaat de gemeente Zeist verder met het verduurzamen van vastgoedportefeuille, veelal naar label A. Op Zwembad Dijnselburg volgt nog een tweede verduurzamingsslag; met extra zonnepanelen, uitbreiding van de na-isolatie, HR++ glas en mogelijk een biomassakachel. Deze maatregelen leveren nog meer energiereductie en kostenbesparing op voor het zwembad.

Het hele verhaal van Zwembad Dijnselburg is te lezen in Verduurzamen van sportaccommodaties, een publicatie met uiteenlopende initiatieven; een inspiratiebron en wegwijzer voor gemeenten, sportverenigingen en eigenaren.

Service menu right