Octrooiblog: 4 verkoelende uitvindingen voor de zomer!

Gepubliceerd op:
11 juli 2022

Het is zomer! Dat betekent hoge temperaturen en brengt voor velen de behoefte om verkoeling te zoeken. Voor mijzelf een aanleiding voor een verkoelende duik in de octrooidatabase. Wat blijkt? Echte uitvinders zitten ook met warm weer niet stil en proberen met inventiviteit de hitte te ontlopen. 'Cool' en 'octrooi' gebruik je misschien niet vaak in 1 zin, maar na het lezen van dit artikel wel!

Lokale mistbanken… in de zomer?

Of je er ook cool uitziet met de hoed beschreven in de Amerikaanse octrooipublicatie US2022117343 is te bezien, maar een koel hoofd lijkt een zekere uitkomst.

De uitvinding is gericht op het verkoelen van de drager door het vernevelen van water uit de rand van de hoed. De uitvinding omvat verder een slang vanaf de rand van de hoed naar een waterreservoir. Dit reservoir kan je bijvoorbeeld op je rug dragen.  Het is voorzien van een elektrische pomp met batterij of de mogelijkheid om 'handmatig' het reservoir onder druk te zetten.

Verhit aan het werk (op de bouwplaats)?

Een bouwhelm is op bouwplaatsen verplicht, maar kan in de zomer erg warm zijn. Om dan toch comfortabel de Arbowetgeving te kunnen respecteren beschrijft deze Koreaanse octrooipublicatie KR102400273 wellicht de oplossing.

Het betreft een veiligheidshelm voorzien van een buizensysteem die samen een frame vormen. Het buizensysteem is aangesloten op een ruimte waarin je droogijs kan plaatsen. Het verkoelende CO2 gas kan door de buizen, en langs het verhitte hoofd van de gebruiker stromen. Een groot technisch voordeel is dat er geen elektrische onderdelen zoals een ventilator nodig zijn, die mogelijk (door een vonk) een explosie kunnen veroorzaken.

Verhit aan het werk (op kantoor)?

In mijn ervaring worden we met zijn allen steeds minder formeel op kantoor. Maar soms ontkom je er niet aan en moet je toch een overhemd met een jasje of colbertje aan. Als de thermometer 30+ aantikt is dat een hele opgave. Wat voor enige verlichting kan zorgen is de uitvinding uit de Koreaans octrooipublicatie KR20210058261.

Hierin wordt een draagbaar airconditioningsysteem beschreven. Het apparaat moet je onder je kleding dragen. Door kleine ventilatoren zuigt het lucht aan. De lucht gaat door het apparaat heen en wordt gekoeld door een koelmiddel. Het verlaagt gelijktijdig de luchtvochtigheid. Genoemde voordelen zijn energie-efficiëntie (het koelt alleen het lichaam en niet de ruimte eromheen) en een vergroting van de arbeidsefficiëntie. Typisch een wind-win situatie zou ik zeggen!

Kokend heet?

Na een warme dag op het werk heb je waarschijnlijk geen zin om nog boven het fornuis te hangen. De uitvinder Suzuki Takahiro heeft hier wat op bedacht. Dit beschreef hij in de Japanse octrooipublicatie JP2003221709.

Deze uitvinding is een combinatie van een airco en een kledingstuk. In plaats van het blazen van koude lucht in de open ruimte, lokaliseert een positiesensor waar de gebruiker staat. De gebruiker draagt een kledingstuk die bestaat uit 2 lagen die samen een holle ruimte vormen. Het kledingstuk is verder voorzien van een opening aan de achterzijde. Door het gericht blazen van koele lucht op deze opening wordt het kledingstuk gevuld met de koele lucht.

Hulp of inspiratie nodig?

Heb jij in verhitte toestanden met bloed, zweet en tranen gewerkt aan een nieuwe uitvinding? Of breekt het zweet je uit bij het lezen van al die informatie over octrooien en kan je wel wat hulp gebruiken? Bij onze octrooiadviseurs kan je terecht met ál je vragen over octrooien en intellectueel eigendom - onafhankelijk, gratis en vertrouwelijk.

Wil je ook inspiratie halen uit octrooidatabanken of coole octrooien bekijken? Lees dan verder op onze pagina Zoeken in octrooien of volg één van onze webinars of workshops.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)

Twan Uijttewaal
Octrooiadviseur, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?