Blog: Een wet voor dieren

Gepubliceerd op:
17 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
17 maart 2022

In Nederland hebben we het best goed geregeld voor dieren. Wist je dat dieren een eigen wet hebben? Dat is de Wet dieren. Deze wet kijkt naar het dier als een wezen met gevoel en een eigen waarde. Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven van het dier. Zoals het dier dit ervaart.

Regels in de Wet dieren

In de Wet dieren staan verschillende regels die het welzijn en de gezondheid van dieren beschermen. Bijvoorbeeld regels voor huisvesting en verzorging. Met huisvesting bedoelen we de omgeving waarin het dier leeft. Dus niet alleen zijn mand, maar bijvoorbeeld ook de woning. Deze moet schoon zijn.

Het dier moet ook goede zorg krijgen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je op tijd naar de dierenarts gaat. En dat het dier altijd vers drinkwater heeft. Deze regels zijn er niet alleen voor huisdieren, maar ook voor productiedieren.

Wat doet RVO?

Als RVO leggen we de wetten en regels uit. We mogen ook ingrijpen als we een overtreding van de wet zien. Dit doen we om de situatie van het dier beter te maken. In het ergste geval kunnen we een dier in bewaring nemen. Maar dat willen we liever voorkomen. Daarom geven we informatie over Dierenwelzijn.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Wet dieren? Bekijk de Welzijnseisen voor dieren. Lees ook meer over Huisdieren houden. Of kijk eens op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) voor tips over verschillende huisdieren.

Bent u tevreden over deze pagina?