Blog: Trends ondernemen in de VS in 2021: "Belangstelling neemt toe"

Gepubliceerd op:
14 oktober 2021

Waar het internationale zakendoen vorig jaar getekend werd door de enorme impact van het coronavirus, is het in 2021 weer redelijk opgekrabbeld. In onze halfjaarlijkse trendrapportage bekijken we per regio welke punten opvallen bij exporterende Nederlandse ondernemingen. Daaruit blijkt dat het zakendoen met de Verenigde Staten ook meer belangstelling geniet bij ondernemers.

In dit blog kijk ik terug op de belangrijkste trends in het zakendoen van afgelopen jaar in de Verenigde Staten.

Maar eerst vind je hieronder een infographic met de trends voor alle landen. Hierin staan, op hoofdlijnen, de meest opvallende trends voor de periode januari tot en met juni 2021. Klik op het plaatje om de infographic op groter formaat te bekijken.

Trend 1: meer interesse in de Amerikaanse markt

De belangstelling voor Amerika is erg toegenomen. Dat merken wij ook, bedrijven staan te dringen om weer af te reizen en we krijgen veel handelsvragen. Het is natuurlijk een megagrote markt, waar ook flinke investeringen worden gedaan. Niet alleen door de overheid, ook door de private sector. Dus ook voor start-ups en scale-ups is het een heel interessante markt.

Er zijn nog steeds wel cultuurverschillen die je niet moet onderschatten. Maar die zijn een stuk minder groot dan als je bijvoorbeeld naar Azië gaat. En je zit nog heel centraal ook, als je kijkt naar Latijns-Amerika of Canada.

Als wij over de VS spreken, zien wij een land voor ons. Maar het zijn eigenlijk 50 verschillende landen. Dat zie je ook terug in verschillende wetgeving. Niet alleen wet- en regelgeving, ook belastingsystemen. Want belastingtarieven verschillen per staat.

Trend 2: meer belangstelling voor hightech

Bij de topsector HTSM (High Tech Systemen & Materialen, red.) moet je onder andere denken aan de handel in chips en semiconductors. Chips zijn voor allerhande sectoren inzetbaar. Nederland is daar heel sterk in.

Binnen de HTSM-sector liggen er ook kansen voor Nederlandse bedrijven in de auto-industrie en slimme (en groene) mobiliteit. Ook cybersecurity biedt kansen. We zien toenemende belangstelling vanuit Nederland voor de grootste cybersecurity beurs ter wereld in San Francisco, de RSA.

We merken als RVO ook veel interesse in FinTech in combinatie met cybersecurity. New York en Atlanta zijn de hubs in de VS voor FinTech. Nederlandse bedrijven zijn goed in dit soort niches, het veilig houden van het betalingsverkeer.

Trend 3: meer aandacht voor landbouw

De VS is een wereldspeler op het gebied van landbouw, maar echte innovatie ontbreekt. Je ziet een verschuiving naar lokaal vers geproduceerd voedsel dat het hele jaar door kan worden geproduceerd. Onder andere met hergebruik van water en meer duurzame energiebronnen. Kijk bijvoorbeeld naar de fruitteelt in Washington State.

Californië en Pennsylvania werken ook aan innovatieve oplossingen voor kassen. De staat Kentucky was bekend om zijn mijnbouwindustrie maar gaat zich richten op onder andere glastuinbouw. Het bedrijf AppHarvest nam het initiatief en wil de regio veranderen in het Westland van de VS. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die er ook al actief zijn.

Trend 4: meer vragen over wet- en regelgeving

Het thema juridische aansprakelijkheid keert vaak terug als onderwerp bij het zakendoen in de VS. Mensen denken dan meteen aan claimzaken. In de praktijk is het vaak niet zo erg, en kun je dingen goed dichttimmeren.

Het is wel belangrijk dat je een goede advocaat in de arm neemt, dat je contracten juridisch allemaal ingedekt zijn. Om het risico te beperken, heb je goed advies nodig. Bedrijven kunnen bij RVO een SIB-kennisvoucher aanvragen en inzetten om advieskosten terug te vorderen.

Laat je vooral niet afschrikken door de Amerikaanse wet- en regelgeving! Het verschilt in de praktijk niet zo heel erg van de Europese wetten en regels en wij kennen veel partijen die hierbij kunnen helpen.

Trend 5: meer ondernemers openen een vestiging in de VS

Steeds meer Nederlandse ondernemers zeggen tegen ons: ik ben toch wel van plan daar een vestiging te openen. Vaak is het niet de eerste stap. Het is natuurlijk een enorme investering.

Toch is het zakendoen wel makkelijker als alles Amerikaans is. Denk aan een Amerikaans bankrekeningnummer en telefoonnummer. Een vertaling van je website in Amerikaans Engels. Dat geeft allemaal vertrouwen en maakt het zakendoen makkelijker. Daar hoef je niet gelijk een heel grote vestiging voor neer te zetten. Wij denken trouwens graag mee met de ondernemers om deze stap te maken.

Trend 6: ondernemers vragen meer hulp aan RVO

Afgelopen jaar nam het aantal handelsvragen over de VS toe. Heb je handelsvragen, wil je marktinformatie, zoek je naar zakenpartners? Dan kunnen we je vermoedelijk meteen telefonisch antwoord geven. Is een ondernemer al iets verder in het zakendoen? Dan verschilt het per situatie wat het beste werkt. De een heeft baat bij de regeling DHI. Een ander heeft meer aan Partners for International Business (PIB).

Wil je een vestiging opzetten, of sparren met andere Nederlandse bedrijven die je zijn voorgegaan? Dan kan RVO je ook koppelen aan relevante netwerken in de VS. Ook kom je via ons direct in contact met de Nederlandse ambassade en NBSO's in de VS. Zij kunnen ter plekke Nederlandse ondernemers helpen.

Ik raad ondernemers altijd aan: neem even contact met ons op en plan een een-op-een-gesprek met ons in! Wij willen altijd graag sparren met bedrijven. Dan kunnen wij bovendien maatwerk leveren: welke behoeften heeft het bedrijf, welke regeling is daarop van toepassing en is er nog budget voor. Maak het jezelf niet te moeilijk: gebruik RVO als de ingang!

Meer weten over zakendoen met de VS?

Neem dan deel aan de skillsessie 'Kansen in de VS' tijdens het Nationaal Export Event (NEX21). Of maak alvast een afspraak met een adviseur van RVO of – tijdens NEX21 – met een vertegenwoordiger van het buitenlandnetwerk.

NEX21 is hét evenement voor ondernemers met internationale ambities. Met toonaangevende sprekers, inspirerende sessies, en netwerkmomenten met experts en ondernemers. Registreer je nu gratis voor je bezoek aan NEX21 op woensdag 3 november in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.

Heb je verder nog vragen over zakendoen met de VS of een ander land? Neem dan contact met ons op!

Vragen over internationaal zakendoen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Menno Schrok
Business Development Coach VS, RVO
Bent u tevreden over deze pagina?