Blog: Vaker van huis? Laat uw huisdier wennen

Gepubliceerd op:
4 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
17 maart 2022

In de coronaperiode hebben veel mensen een huisdier gekocht. Doordat er minder maatregelen zijn tegen het coronavirus, zijn ze minder thuis bij hun dier. Wij besteden daarom extra aandacht aan dierenwelzijn rondom dierendag met de campagne Verzorg je dier.

Meer meldingen van verwaarlozing

In 2020 kregen wij 600 meldingen over mensen die hun huisdier verwaarloosden. "Dit jaar verwachten we een stijging van bijna 50%," vertelt Roos Kuipers van het team Handhaving Dieren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Net na de zomer zaten we al op ruim 500 meldingen." Bij deze meldingen werken wij samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Samen letten wij erop dat er goed voor huisdieren wordt gezorgd.

Wat doen wij bij een melding?

Kuipers legt uit: "Als het echt uit de hand loopt, wordt dat gemeld bij de LID. Bijvoorbeeld via telefoonnummer 144." Via dit nummer kan iedereen anoniem een melding doen bij de LID. Een inspecteur van de LID gaat dan op bezoek bij de eigenaar van het dier.

Kuipers: "Vaak reageren huisdiereigenaren dan op een goede manier en zorgen ze weer goed voor hun dieren. Maar soms gaat dat mis en dan moeten we handhaven." De inspecteur van de LID neemt dan contact met ons op. "Dan kunnen we bijvoorbeeld niet anders dan een dwangsom vorderen. Of zelfs het huisdier in bewaring nemen bij heel ernstig dierenleed."

Dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom zijn we de campagne Verzorg je dier gestart.

Blogs en filmpjes met tips

Kuipers vertelt hierover: "Tijdens de campagne geven we huisdiereigenaren tips en informatie om goed voor hun huisdier te zorgen. Zodat ze het ook herkennen als er iets aan de hand is met hun huisdier. Dit doen we onder meer door verschillende blogs en filmpjes."

Minder thuis? Laat je dier wennen

Nu veel mensen weer naar kantoor gaan, moeten vooral honden weer wennen aan langer alleen zijn. Daarom is het belangrijk om goed voor ze te blijven zorgen. Juist ook na de coronaperiode. Dik Nanninga van de Dierenbescherming geeft hiervoor een tip: "Laat je hond langzaam weer wennen dat je niet meer altijd thuis bent. Ga dus eens een uurtje weg en kom dan weer terug. En dat bouw je langzaam op met meer tijd van huis."

Benieuwd naar meer tips en filmpjes? Bekijk dan Verzorg je dier.

Vragen over dierenwelzijn?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?