Blog: Zakendoen met Rusland: hoe nu verder?

Gepubliceerd op:
18 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
10 oktober 2022

De invasie van Rusland in Oekraïne is al een aantal weken aan de gang. De EU-sancties maken het zakendoen met Rusland een stuk moeilijker. Marieke van der Wilk, Business Development Coördinator bij RVO, geeft in dit blog advies aan ondernemers die actief zijn in Rusland.

Mijn naam is Marieke van der Wilk en ik ben Business Development Coördinator bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In mijn functie ben ik de spin in het web en sparringpartner voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Centraal- en Oost-Europa en Centraal-Azië. Ik houd mij bezig met exportbevordering en het identificeren van kansen voor ondernemers in het buitenland. Ik breng vraag en aanbod samen en denk graag mee met de ondernemers. Op de langere termijn houd ik mij ook bezig met het maken van een duurzame impact in het buitenland.

Mijn rol in de situatie in Oekraïne en Rusland is nu vooral om als kennisexpert te schakelen met diverse partijen en om – zowel binnen als buiten RVO – informatie te verstrekken over politieke en economische ontwikkelingen.

Ik sta in nauw contact met de Nederlandse ambassade in Moskou, het consulaat-generaal in Sint-Petersburg, Nederlandse ondernemers die actief zijn in Oekraïne en Rusland en het publiek-private handelsnetwerk in Nederland. En natuurlijk met verschillende ministeries, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken.

Heb je vragen? Stel ze ons!

De situatie in Oekraïne, de EU-sancties en inmiddels ook de Russische tegensancties, hebben een grote impact op de handel van ondernemers die zakendoen met Rusland. Ze stellen ons hierover natuurlijk veel vragen.

De eerste 2 weken van de oorlog kregen we vooral veel vragen over exporteren naar Rusland. Ondernemers vroegen zich af of ze vanwege de nieuwe sancties wel mochten leveren aan Russische partijen. Op onze website geven wij hier informatie over.

We krijgen nu meer vragen over betalingen en facturen. Ondernemers vragen zich af of ze als Nederlands bedrijf nog betalingen kunnen ontvangen. Of dat ze betalingen naar Russische klanten kunnen overmaken. Wij adviseren dan bedrijven om contact op te nemen met hun Nederlandse of Russische bank over de mogelijkheden.

Het blijft maatwerk per bedrijf. Daarom is het goed als mensen bij vragen altijd even contact opnemen met ons Ondernemersloket.

Sancties toepassen: een uitdaging

Ik merk dat ondernemers die zakendoen met Rusland momenteel te kampen hebben met een constante onzekerheid. Die onzekerheid gaat over opdrachten, leveringen, betalingen en Russische tegensancties.

Wij hebben er veel begrip voor dat het voor deze ondernemers een grote uitdaging is om de sancties, alle updates en tegenmaatregelen te blijven doorgronden en toe te passen. Ook kan het lastig zijn om te achterhalen wat de organisatiestructuur van klanten en opdrachtgevers is.

We informeren ondernemers hierover zo goed als we kunnen. Via onze webpagina Oekraïne en Rusland houden we ondernemers op de hoogte van de situatie in Oekraïne, Rusland en Belarus. Daar vinden ondernemers ook informatie over veelgestelde vragen, de Europese verordeningen en de Russische tegensancties.

Partners denken ook met je mee

Wij bieden ondernemers één contactpunt en loket waar ze met hun vragen terecht kunnen. Als onze partnerorganisaties de vraag beter kunnen beantwoorden, verwijzen we door. Op de pagina Waar moet u zijn met vragen over Oekraïne en Rusland? vindt je ook een overzicht van onze partners die informatie bieden over Oekraïne en Rusland.

Ook kunnen ondernemers nog altijd terecht bij de Nederlandse ambassade in Moskou voor een company check op Russische bedrijven.

Nederlandse ondernemers zijn ongelooflijk inventief en we merken dat ze ook op zoek gaan naar alternatieve afzetmarkten. Of naar nieuwe logistieke routes. Daar helpen we bij RVO ondernemers ook mee. Heb je als ondernemer behoefte om te sparren? Neem dan contact op met ons via het loket. Kijk ook naar onze evenementenkalender voor interessante webinars, missies en evenementen.

Ben je als ondernemer gevestigd in Rusland? Informeer je dan goed

Voor de invasie waren naar schatting een kleine 400 Nederlandse bedrijven gevestigd in Rusland, en circa 3.000 Nederlandse bedrijven actief op de Russische markt. Door de sancties is de situatie complex voor deze Nederlandse ondernemers in Rusland. De Nederlandse ambassade in Moskou adviseert Nederlanders om Rusland te verlaten, tenzij het verblijf echt noodzakelijk is.

Voor ondernemers die besluiten om in Rusland te blijven, is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ik raad ondernemers aan om het reisadvies te bekijken. De Nederlandse overheid adviseert Nederlanders zich te registeren bij de Informatieservice BZ. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Bekijk ook wat je kunt doen in een crisissituatie.

Tot slot nog een paar tips

Ondernemers die nu zakendoen met Rusland geef ik altijd deze tips:

  • Blijf goed op de hoogte van de situatie in Oekraïne en Rusland via onze webpagina Oekraïne en Rusland.
  • Volg via social media de berichtgeving van de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint-Petersburg. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van het economisch netwerk van de Nederlandse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint-Petersburg via mos-economics@minbuza.nl.

Vragen over de situatie Oekraïne en Rusland?

Onze adviseurs helpen u graag verder!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?