Octrooiblog: 7 gepatenteerde grappen

Gepubliceerd op:
29 maart 2021

Het is 1 april. Daarom gaat de octrooiblog over grappen (practical jokes). Ja, zelfs daarop kun je octrooi aanvragen!

1. Fopspiegel

Deze spiegel heeft een borstel en een kam aan een touwtje. Als iemand aan de borstel of kam trekt, spuit er water in zijn gezicht uit een gat in de lijst. Tegelijkertijd ontploft er iets aan de achterkant van de spiegel, voor het extra schrikeffect. Het octrooi op deze fopspiegel is al meer dan een eeuw oud.

Een moderne uitvinder zou waarschijnlijk ook nog een webcam in de lijst verstoppen.

2. TerugtreksigaretBied je slachtoffer een nepsigaret aan. Net als hij de sigaret uit het pakje wil trekken, druk je op een verborgen knop midden op het pakje. Hierdoor trekt een spiraalveer de sigaret terug in het pakje. Dit octrooi is 70 jaar oud.

Het spuitende rietje werkt door een slim en simpel systeem verborgen in het rietje. Deze bestaat uit een rubberen membraan (nummer 15 in de figuur), een buisje (nummer 17) en een balletje (nummer 18). Het octrooi beschrijft de precieze werking.

4. Nepspin

Mr. Fun Guy uit Californië had octrooi op een doosje met een nepspin erin om aan het plafond te hangen. Je kunt de klep van het doosje openen met een afstandsbediening. Een motortje laat vervolgens een nepspin aan een touwtje naar beneden zakken.

5. Eng

Deze grap kan je eenvoudig zelf in elkaar knutselen. Je hebt alleen een kartonnen doosje nodig, een dot watten en ketchup. Dit werkt als volgt:

  1. Knip een gat in de onderkant van het doosje.
  2. Leg er een dot watten op.
  3. Steek je vinger door het gat en de watten.
  4. Voeg ketchup toe.

Vervolgens ren je in gespeelde paniek naar iemand toe en vraag je of hij jou en je afgehakte vinger naar het ziekenhuis wil brengen. Hopelijk kan hij er om lachen…

6. Wat praat je raar!

Laat iemand uit dit flesje drinken. Als hij aan het rietje zuigt, komt er niet alleen drank doorheen maar ook heliumgas. Het heliumgas zit in het flesje boven de drank en komt het rietje binnen via de kleine gaatjes aan de zijkant van het rietje. Door het heliumgas krijgt de drinker een raar Donald Duck-stemmetje.

7. Wie dit pistool richt op een ander…

....spuit zichzelf nat. Haha, 1 april!

Meer weten over octrooien?

Octrooicentrum Nederland geeft interactieve webinars waarbij praktische voorbeelden en theorie elkaar afwisselen. Zoals:

  • Intellectueel eigendom - valkuilen bij samenwerken
  • Intellectueel eigendom - introductie rechten en beschermingsvormen
  • Online sessie Durf te vragen, bescherm uw idee

Deze webinars zijn gratis te bezoeken. En dat is geen grap! Bekijk onze agenda voor een volledig overzicht en meld u aan!

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (keuze 2, optie 3)

Bent u tevreden over deze pagina?