Octrooiblog: 7 nieuwe mondkapjes tegen het coronavirus

Gepubliceerd op:
18 maart 2021

Uitvinders laten zich inspireren door de actualiteit. Is de invloed van de coronacrisis al terug te vinden in de octrooiliteratuur?

Het COVID-19 virus is eind december 2019 ontdekt. Nieuwe octrooiaanvragen worden na een geheime fase van 1,5 jaar gepubliceerd. Dus zou je de eerste octrooipublicaties over het nieuwe coronavirus op zijn vroegst in juli 2021 verwachten. Maar als de aanvrager daarom vraagt kan het octrooi eerder gepubliceerd en verleend worden. Hij kan hierom vragen omdat hij zijn octrooirecht wil verkopen. In sommige landen zoals Duitsland en Spanje bestaat daarnaast het gebruiksmodel. Dat is een soort eenvoudig octrooi dat meestal binnen een paar maanden gepubliceerd wordt.

In de octrooidatabank Espacenet vind je op dit moment ruim 2.700 patenten als je zoekt op de term ‘COVID-19'. De octrooiklasse die hierin het meest voorkomt, richting de 500 keer, is A61P31/14 voor antivirale middelen tegen RNA-virussen. Octrooien met deze klasse zijn gericht op een vaccin. Daarna volgt octrooiklasse A41D13/11 voor beschermende gezichtsmaskers, die ruim 200 keer voorkomt. De meerderheid van de gevonden octrooipublicaties betreft de eerder genoemde gebruiksmodellen. Deze gebruiksmodellen herken je aan de U van ‘utility model’ die staat aan het eind van het octrooinummer. In dit blog tonen we 7 opvallende nieuwe mondkapjes, gevolgd door 1 extraatje.

1. Masker met kunstmatige intelligentie

Volgens dit Australische octrooi is aanval de beste verdediging. Dit masker moet met kunstmatige intelligentie automatisch COVID-19 waarnemen. Vervolgens is het de bedoeling dat het masker het virus om zeep helpt door er ontsmettingsmiddel op te spuiten.

2. Gezonder en herbruikbaar masker

Het onderstaande Spaanse gebruiksmodel gaat over een masker met een scheiding (nummer 5) tussen het neusdeel en het monddeel van het masker. Gezonder omdat je zo de door je mond uitgeademde lucht  niet opnieuw inademt door je neus. Na gebruik steriliseer je het masker in een lichtbak met een golflengte tussen 250 en 300 nm (UV-C licht). Na 1 tot 2 minuten is je mondkapje weer klaar voor gebruik. De machine is klein en in sommige gevallen zelfs draagbaar.

3. Bescherm ook je ogen

Het Duitse gebruiksmodel is een mond-, neus- én oogmasker. Als het virus in je ogen komt, kun je namelijk ook geïnfecteerd raken. Het masker is bevestigd aan de brilpoten en loopt door tot de voorkant daarvan.

4. Onafhankelijke neus- en mondfilters

Dit masker bestaat uit verschillende delen voor mond en neus, zodat het een kleiner deel van het gezicht bedekt. De filters voor mond en neus kun je apart vervangen en bestaan uit andere filtertypes. Het neusdeel heeft 2 flexibele buizen (nummer 5) die de gebruiker in zijn neusgaten steekt. De neusademhaling gaat hierdoor door het neusfilter.

5. Toegang voor rietje

Dit masker heeft een afsluitklepje (nummer 4), waar je een rietje doorheen kan steken. Zo kun je drinken zonder het masker af te zetten. Het afsluitklepje bestaat uit een gegroefd, elastisch membraan en sluit vanzelf als je het rietje eruit haalt. Een beschermkap (nummer 6) bedekt het afsluitklepje als het niet in gebruik is.

6. Zonder touwtjes

Als je de hele dag een mondkapje moet dragen, irriteren de koorden of elastiekjes van het mondkapje je huid. Ook zitten ze in de weg als je naar de kapper gaat. Om deze redenen bedachten 2 Spaanse uitvinders een mondkapje om op je gezicht te plakken met 4 plakkertjes op de hoekpunten en 2 op de neus.

7. Gepersonaliseerd masker

Met een normaal mondkapje lijkt iedereen op elkaar en is men moeilijk te herkennen. Een Italiaanse uitvinder heeft daarom een gepersonaliseerd masker uitgevonden. Op het buitenste oppervlak van dit mondkapje is een afbeelding zichtbaar van het bedekte deel van je eigen gezicht. Ook krijgt het mondkapje de vorm van jouw gezicht waardoor het masker bijna onzichtbaar is.

Extraatje: mondkapstokje

Heb je je mondkapje thuis of op je werk niet nodig? Dan hang je het aan dit kapstokje. Het kapstokje heeft haken van verschillende afmetingen. Bovendien is de linkerkant van de kapstok anders dan de rechterkant. Elke gebruiker kan zo zijn eigen kapje terugvinden. De uitvinder noemt de vorm van de kapstok boomachtig, maar zie jij ook een coronavirus op een stokje?

Meer weten?

Wilt u meer weten over octrooien en mondkapjes? Lees dan Mondkapjes tegen het coronavirus maken? Check de octrooien!

Let op: een octrooi op een product is geen garantie voor de werkzaamheid of de veiligheid van het product!

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (keuze 2, optie 3)

Bent u tevreden over deze pagina?