Octrooiblog: (Links)handige uitvindingen

Gepubliceerd op:
8 augustus 2022

Het is algemeen bekend dat de maatschappij is ingericht voor de gemiddelde mens, dat betekent dus ook dat de meeste producten zijn gemaakt voor rechtshandigen. 13 augustus is de dag van de linkshandigen. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de kleine ongemakken die linkshandigen ervaren. De ideale gelegenheid om eens in de octrooidatabase te kijken wat uitvinders zoal hebben verzonnen om deze ongemakken te verkleinen.

De nummers hieronder in de tekst verwijzen naar het octrooinummer in de databank Espacenet. Dit is een gratis online databank voor octrooidocumenten uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Espacenet kan zo helpen (zoeken) bij onderzoeksvragen die jouw organisatie heeft.

1. Linkshandig betalen

De Franse octrooipublicatie FR2743702A1 beschrijft een portemonnee geschikt voor linkshandigen. In opengevouwen toestand en verticaal gehouden omvat deze een rits die van rechts naar links open gaat, een opening voor briefgeld (aan de linkerzijde) en een aantal gleuven voor pasjes met uiteraard de opening aan de linkerkant.

2. Schrijven zonder obstructie

De Britse octrooipublicatie GB2394209A beschrijft een pen voor linkshandigen. Deze is voorzien van een aantal specifieke krommingen, die er samen voor zorgen dat het laatst geschreven woord niet door de pen zelf wordt geblokkeerd. De gekromde delen hebben een hoek en lengte die er samen voor zorgen dat het uiteinde van de pen in het zelfde vlak ligt als het rechte deel van de pen. Dit laatste heeft als voordeel dat de pen een betere balans heeft.

3. Links- en rechtshandig bestek

Als je je hele hand nodig hebt om bestek goed vast te houden, zoals bij de peuters het geval is, kan het nog wel eens een uitdaging zijn om de lading zonder verlies in je mond te krijgen. De hoek van inval, om in technische termen te blijven, is vaak het probleem. De internationale octrooiaanvraag WO03022111A1 beschrijft wellicht een oplossing voor zowel, linkshandige als rechtshandige kinderen. Namelijk, een plastic vork/lepel voorzien van een buigzaam deel tussen het handvat en het ‘ladingdragende’ gedeelte en kan zowel linksom als rechtsom worden gebogen. Dit kan zomaar een wasbeurtje schelen.

4. Linkshandige onderkleding

De Britse octrooipublicatie GB2333945A, behoeft weinig uitleg. Het beschrijft onderkleding voor heren voorzien van een opening in de buurt van de lies. De opening strekt zich uit naar de linkerkant van de drager voor eenvoudige toegang voor een linkshandige drager.

Heb jij zelf iets bedacht wat het leven van een linkshandige kan vereenvoudigen en wil je weten over hoe je dit idee kunt beschermen? Bij de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland (OCNL) kan je terecht met ál jouw vragen over octrooien en andere vormen van intellectueel eigendom – onafhankelijk, gratis en vertrouwelijk.

Schrijf je in voor onze gratis webinars en workshops over octrooien en intellectueel eigendom.

Twan Uijttewaal (rechtshandige)
Octrooiadviseur, Octrooicentrum Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?