Octrooiblog: Zo bescherm jij je spullen in de wereld van enen en nullen

Gepubliceerd op:
4 december 2020

Ruim 8,9 miljoen. Zoveel apps bestaan er op dit moment wereldwijd, volgens zakentijdschrift Forbes. Die apps zijn in 2019 200 miljard keer gedownload. En daar hadden we met z’n allen maar liefst $ 120 miljard voor over. Alle reden dus om apps goed te beschermen. Maar hoe doe je dat? En kán je een app eigenlijk wel beschermen? Ja. En nee. We leggen het uit.

Stel, je hebt een app ontwikkeld die precies kan aangeven dat de droompartner van de gebruiker van de app zich op 453 meter afstand van hem of haar bevindt: de Liefdesmeter. Dan kun je bepaalde elementen uit de Liefdesmeter beschermen met verschillende intellectueel eigendomsrechten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Auteursrecht 

Auteursrecht is van toepassing op creaties die origineel en oorspronkelijk zijn, zoals broncode, design, teksten, foto’s, logo’s en lay-outs. Dit recht kost niets en ontstaat automatisch bij het maken van je werk. Tip: vermeld in je app dat het auteursrecht (copyright) van toepassing is.

Merkenrecht 

Daarmee bescherm je bijvoorbeeld de merknaam Liefdesmeter of het logo, of pictogrammen die je hebt ontworpen. Ze moeten wel onderscheidend zijn. Dit betekent dat gebruikers je app herkennen aan het logo en/of de naam. Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom vraag je merkenrecht aan voor Nederland.

Modellenrecht

Wil je de vormgeving of het uiterlijk van je app beschermen? Dan biedt het modellenrecht uitkomst. Let op: het uiterlijk van je app moet wel nieuw zijn. Bijvoorbeeld: je app heeft een unieke interface of gebruikt bijzondere iconen. Net als het merkenrecht registreer je het modellenrecht voor Nederland bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Octrooirecht 

Software is te beschermen met een octrooi als er technisch iets nieuws gebeurt. Als de app iets slims doet waardoor deze precies 453 meter kan bepalen, dan is dat misschien octrooieerbaar. Ook hier geldt dat het nieuw moet zijn. Kijk dus eerst in een octrooidatabank, bijvoorbeeld Espacenet, naar wat anderen al hebben bedacht. 

Bedrijfsgeheimen

Informatie die jou een economische voorsprong geeft en die je actief geheimhoudt, kan je als bedrijfsgeheim beschermen. In het geval van een app kan de broncode of verkregen data onder het bedrijfsgeheim vallen. In de brochure Bedrijfsgeheimen bij innovaties lees je er meer over.

Wil je meer weten over hoe jij jouw geliefde app kunt beschermen?

In onze brochure Bescherm uw digitale innovaties hebben we alle informatie op een rij gezet, speciaal voor het technisch innovatieve mkb en technostarters. Of raadpleeg de pagina Octrooi? Of anders beschermen? Of neem contact op met een van de experts van Octrooicentrum Nederland. Bel 088 042 66 60 of mail naar octrooicentrum@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?