Blog: Sancties Rusland: Welke vragen stellen de ondernemers?

Gepubliceerd op:
7 maart 2022

Nadat de EU diverse sancties heeft ingesteld tegen Rusland, is het een stuk drukker aan de telefoon van het Ondernemersloket Sancties Rusland. Rinske van den Brink – klantadviseur internationaal ondernemen voor Rusland – vertelt over de meestgestelde vragen van de afgelopen week.

Mijn naam is Rinske van den Brink en ik ben Klantadviseur Rusland bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Sinds de invasie in Oekraïne door Rusland, en de sancties die daarop volgden, staat mijn telefoon roodgloeiend. Ondernemers hebben veel vragen – en dat is begrijpelijk. De gevolgen van de sancties voor het zakendoen met Rusland zijn ingrijpend.

We doen ons best om ondernemers de informatie te bieden die ze nodig hebben, of hen te laten weten waar ze die informatie kunnen vinden. Een paar vragen worden wat vaker gesteld dan andere en die wil ik hier bespreken.

Vraag 1: Kan ik product X of dienst Y nog exporteren?

Een vraag die nu bijvoorbeeld veel gesteld wordt, is: Kan ik product X of dienst Y nog exporteren?

Het lastige is dat wij geen 100% antwoord op deze vraag kunnen geven. Er zijn sancties voor de financiële sector, energiesector (olie), transportsector (luchtvaartsector) en voor dual-use-goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Lever je als ondernemer in een van deze sectoren een dienst, product of technologie direct (of indirect) aan Rusland? Dan valt dat hoogstwaarschijnlijk onder de sancties. Een ondernemer kan dat nagaan door de officiële sanctieteksten door te lezen. Als je product of dienst onder de sancties valt, mag je het niet uitvoeren naar Rusland. Wij kunnen je dan misschien helpen om andere afzetmarkten te vinden.

Er zijn uitzonderingen als het gaat om producten en diensten voor de gezondheid en veiligheid van mens en milieu. Daarvoor is een vergunning van CDIU noodzakelijk: de autoriteit op het gebied van strategische goederen (dual-use en militair) en sanctiegoederen binnen de Douane.

Vraag 2: Hoe zit het met de betalingen?

Een andere veelgestelde vraag is: Worden betalingen uit Rusland nog geaccepteerd of kan ik nog betalingen doen aan een partij in Rusland?

Op dit moment zijn er enkele banken afgesloten van het betalingssysteem SWIFT. Betalingen met die banken zijn zo goed als onmogelijk.

Het advies van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken is: Doe voorlopig geen betaaltransacties met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland zonder daarover eerst met je bank contact te hebben. Een ondernemer kan contact opnemen met zijn of haar bank en afnemer/toeleverancier in Rusland om afspraken te maken.

Vraag 3: Kan ik zakendoen met bedrijven of personen die genoemd staan op de sanctielijst?

En tot slot krijgen we veel vragen over het zakendoen met bedrijven of personen die genoemd staan op de sanctielijst, of die daaraan gerelateerd zijn door bijvoorbeeld een dochteronderneming.

Voor alle ondernemers die zakendoen met Rusland geldt: controleer de partij aan wie je levert. Waar gaan zij uw product voor gebruiken? Wie zijn hun klanten?

Daarom adviseer ik: check altijd de sanctielijst om te achterhalen of je je product aan die partij mag verkopen. Je moet wel een account aanmaken om de meest actuele lijst met personen, groepen en entiteiten waartegen EU-sancties gelden te bekijken. In die lijst kun je het beste zoeken met CTRL + F op bedrijven of personen. Check daarnaast ook de sanctieverordeningen waarin bedrijven genoemd worden.

Zo zijn er nog veel meer vragen van ondernemers. Weten we zelf het antwoord niet, dan gidsen we de ondernemer naar de plek waar hij of zij kans heeft op meer informatie.

Aarzel dus niet om contact op te nemen met het Ondernemersloket Sancties Rusland! Dat kan op alle werkdagen via 088 042 42 42 (optie 0/optie 3). U kunt ook met ons mailen of chatten. 

Bekijk alle contactmogelijkheden.

Meer weten?

Vragen over de sancties?

Via het Ondernemersloket sancties Rusland helpen wij u graag verder

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?