Tips om uw intellectueel eigendom te beschermen bij export

Gepubliceerd op:
17 november 2022
Laatst gecontroleerd op:
28 november 2022

Bent u klaar om uw product of dienst te gaan exporteren? Vergeet dan niet om uw intellectueel eigendom, zoals merk-, model-, auteurs- en octrooirecht, goed te beschermen. In Nederland maar ook in uw doelland. Intellectuele eigendomsrechten verschillen per land. Het is verstandig om dit te bestuderen voordat u internationaal gaat ondernemen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft u een aantal tips.

Copyright bescherming

Waarom intellectueel eigendom beschermen?

U wilt niet dat andere partijen zomaar uw producten of diensten kopiëren. Daarom is het verstandig om ze te beschermen met intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten). Ook in de landen waar u heen wilt exporteren. Op deze manier staat u sterker als anderen uw product namaken.

Tips om uw intellectueel eigendom te beschermen

Tip 1: Stel een plan op

Bescherming van intellectueel eigendom is een van de eerste zaken om over na te denken als u wilt gaan exporteren. Dit geldt niet alleen bij verkoopplannen, maar ook voor productieplannen. Laat u zich eerst informeren door Octrooicentrum Nederland. Neem daarna eventueel contact op met een advocatenkantoor die kennis heeft over dit onderwerp.

Tip 2: Rechten aanvragen in het doelland

De meeste landen gebruiken een First-to-File systeem. Dit betekent dat de eerste partij die de rechten aanvraagt, deze krijgt. Bij octrooien komt het recht toe aan de uitvinder die wereldwijd als eerste aanvraagt, voordat het ergens openbaar gemaakt is. Lever dus op tijd uw aanvraag in, om zo uw rechten veilig te stellen.

Tip 3: Houd de lokale markt in de gaten

Namaakproducten komt u overal tegen, online en offline. Vraag aan uw lokale partners om namaakproducten te signaleren en te melden.

Tip 4: Onderneem actie bij inbreuk

Maakt iemand uw producten na? Onderzoek dan eerst wat de omvang van de namaak is en leg het bewijs vast. Probeer eerst of u er zakelijk met de inbreukmaker uitkomt voordat u juridische stappen onderneemt. Maak een kosten-batenanalyse, want een juridische procedure in het buitenland kan duur zijn en veel tijd kosten. Komt u er niet uit, neem dan contact op met een juridisch expert in IE-recht in het doelland.

Tip 5: Ook aanvragen bij productie in het doelland

Ook als u alleen producten maakt in het doelland, is het verstandig om uw IE-rechten daar aan te vragen. Zonder registratie kunt u namelijk niets doen tegen het oneigenlijk gebruik van bijvoorbeeld uw merk of logo door anderen.

Tip 6: Auteursrecht

Auteursrecht ontstaat automatisch, dus zonder registratieprocedure. Dit recht wordt volgens nationaal recht geregeld. In sommige landen kunt u uw auteursrechtelijk werk laten registreren als bewijs dat u een bepaald creatief werk gemaakt hebt.

Tip 7: Merkregistratie

Overweeg of u een merkregistratie aanvraagt in andere landen. In welke landen en via welke route u uw merk wilt laten registreren, hangt van veel verschillende zaken af. Bijvoorbeeld uw beschikbare budget. Maar ook de beschikbaarheid van uw merk in andere landen en het onderscheidend vermogen van uw merk. Daarnaast spelen de registratieprocedures in de verschillende landen een belangrijke rol.

Tip 8: Vraag uw IE-rechten op tijd aan

Het is belangrijk dat u uw IE-rechten (in uw doelland) op tijd aanvraagt. Meestal is het goedkoper om uw eerste aanvraag in Nederland te doen. Als u daarna binnen 6-12 maanden een internationale aanvraag doet, krijgt u in het doelland de Nederlandse aanvraagdatum.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming van uw intellectueel eigendom? Neem dan contact op met de adviseurs van Octrooicentrum Nederland, zij helpen u graag verder met uw exportambities.

Bent u tevreden over deze pagina?