Energie besparen nu en straks

Gepubliceerd op:
16 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
5 april 2022

Energie besparen is belangrijk. Want energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken of te importeren. Bedrijven en organisaties kunnen hier een forse bijdrage leveren. Dat is goed voor het klimaat en maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Doe ook mee. Zo bespaart u ook nog eens flink op uw energiekosten.

Meteen energie besparen

U kunt een flink aantal besparingen al meteen doorvoeren, zonder te investeren. Kijk hoe u meteen energie bespaart.

Korte termijn energie besparen

Ook zijn er energiebesparende maatregelen die een investering vragen maar waarvan u de kosten snel terugverdient. Kijk hoe u op korte termijn energie bespaart.

Maatregelen waar u in uw gebouw veel mee kan besparen zijn:

  • gebruik van een weersafhankelijke of optimaliserende regeling op uw cv-ketel;
  • isoleren van uw spouwmuren;
  • hergebruik van energie uit ventilatielucht.

Meer weten? Kijk in de infographic bij verwarming, isolatie en ventilatie.

Energiebesparingsplicht en informatieplicht

Wist u dat bedrijven en instellingen met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardas(equivalent) verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder te nemen? Kijk voor meer informatie bij de energiebesparingsplicht.

Voor deze doelgroep geldt ook de informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat u moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dat doet u in het eLoket. Nog niet gerapporteerd? Controleer of u een informatieplicht heeft en rapporteer alsnog.

Energie besparen in Midden- en Kleinbedrijf

Bekijk ook de mkb-tool voor energiebesparing en verduurzaming op www.deb.nl. DEB (Duurzaam.Energie.Besparen.) geeft inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die zich in korte tijd terugverdienen en die passen bij uw onderneming en uw branche.

Energie besparen in gebouwen

Wilt u meer informatie over energie besparen in gebouwen? Kijk dan op Technieken, beheer en innovatie gebouwen.

Wilt u meer doen dan alleen energie besparen? Ga dan naar verduurzaming utiliteitsbouw of naar maatschappelijk vastgoed.

Energie besparen in de industrie

Door energie te besparen verlaagt u de productiekosten. Meer informatie over maatregelen die voor de industrie van belang zijn, vindt u op Energiebesparing in de industrie.

Energie besparen in datacenters

De digitalisering van de maatschappij zorgt voor steeds meer dataverkeer waardoor de vraag naar elektrische energie bij datacenters toeneemt. Om de toename zo veel mogelijk te beperken wordt er gezocht naar manieren om energie te besparen. Meer hierover leest u op Energie besparen datacenters.

Wetchecker energiebesparing

Wilt u weten welke verplichtingen er nog meer zijn voor energiebesparing? Gebruik dan de Wetchecker energiebesparing.

Subsidies & Financiering

Dit is een selectie van onze regelingen. Voor een completer overzicht gaat u naar onze Subsidie & Financieringswijzer. Hier kunt u zelf een selectie maken. 

Subsidie of financiering

Toelichting

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) Subsidie voor mkb-ondernemers die energie willen besparen en meer willen verduurzamen. Zij kunnen een adviseur inhuren voor energie-advies of voor ondersteuning bij het uitvoeren van maatregelen uit dat advies.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf een (hybride) warmtepomp, zonneboiler en of een aansluiting op het warmtenet. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2023 ook subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.
MIA\Vamil Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Energie-investeringsaftrek (EIA) Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) Subsidie voor ondernemers die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of financial leasen.
Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) Subsidie voor bedrijven of een (non-)profitinstellingen die hernieuwbare (duurzame) energie gaan produceren en CO₂-verminderende technieken gaan toepassen.
Hernieuwbare Energietransitie (HER+) Subsidie voor ondernemers met vernieuwende projecten die leiden tot duurzame energieproductie tegen minder kosten

 

Vragen over energie besparen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?