Uitgesteld - Handelsmissie duurzame landbouw Ivoorkust en deelname SARA

Gepubliceerd op:
25 mei 2022

Deze missie is uitgesteld tot 2023

Bent u actief in duurzame landbouw? En bent u benieuwd naar uw marktkansen in Ivoorkust en West-Afrika? Kom dan van 25 tot en met 29 november 2022 mee met onze handelsmissie naar Abidjan in Ivoorkust. Tijdens deze missie neemt u ook deel aan de SARA-beurs, de belangrijkste agribeurs in West-Afrika.

vrijdag
25 november
00:00
t/m
maandag
28 november
00:00

Locatie

Abidjan
CI

Deelname

 • Deze missie is uitgesteld tot 2023
 • Deelname kost € 500 excl. btw per bedrijf
 • Maximaal 2 deelnemers per bedrijf
 • Voertaal: Frans en Engels

Organisatoren

 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Nederlandse ambassade in Abidjan

Kansen in Ivoorkust

Ivoorkust heeft met 9% per jaar (pre COVID-19) de op een na snelst groeiende economie in Afrika. De landbouw- en voedingsmiddelenindustrie zijn erg dynamisch, zowel in productie als verwerking. Deze sectoren leveren aan de binnenlandse markt, maar ook aan andere Franstalige landen in de regio. Daarnaast groeit de export – en de doorvoer – van tropisch fruit naar Europa. Nederland is de eerste exportbestemming voor Ivoorkust, met cacao als belangrijkste exportproduct.

De toenemende vraag naar voedsel in de regio en de goede economische situatie in Ivoorkust geven positieve vooruitzichten. Samen met de uitdagingen die het verbouwen van groenten in Ivoorkust met zich meebrengt, biedt dit kansen voor Nederlandse ondernemers.  Er is een grote behoefte aan kennis over agrologistiek en de industrialisatie van landbouw. Nederlandse bedrijven kunnen hier met hun deskundigheid én hun producten op inspelen. Daarnaast zijn er ook kansen in de pluimveesector en in het hergebruiken van biomassa. 

SARA-beurs 2022

Tijdens deze missie neemt u ook deel aan de SARA-beurs (Salon de l’Agriculture et des Resources Animales). Deze tweejaarlijkse beurs is zowel nationaal als regionaal, de belangrijkste beurs op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, bosbouw, en agrifood. Nederland laat zich via een 'Netherlands Lounge' op de beurs zien. Bovendien is Nederland dit jaar eregast tijdens de SARA-beurs.

Netherlands lounge

Met de Netherlands Lounge presenteert Nederland zich als waardevolle handelspartner binnen de landbouwsector. Als missiedeelnemer kunt u uw relaties op deze stand ontvangen. Daarnaast is de Lounge is een presentatieplatform waar u workshops en presentaties kunt geven. Op de stand vindt ook B2B-matchmaking plaats.

Op de SARA-beurs organiseert Nederland ook een conferentie die is gericht op 'Climate Smart Agriculture'. Nederlandse bedrijven kunnen hier ook aan bijdragen. De dag eindigt met een netwerkreceptie.

Voor wie is deze missie interessant? 

Deze missie is interessant voor duurzame, innovatieve en/ of inclusieve bedrijven uit het Nederlandse ecosysteem. 

De SARA-beurs 2022 heeft als thema, de rol van landbouwinnovatie bij klimaatverandering en het post COVID-herstel. Bovendien is de beleidsfocus van het ministerie van Landbouw dat lokale productie duurzaam en in balans moet zijn met de natuur. Daarom moeten Nederlandse bedrijven  aan minimaal één van onderstaande eisen voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan deze missie:

 • Het bedrijf is gericht op lokale productie (bij voorkeur al aanwezig in West-Afrika, en anders op zoek naar aanwezigheid in de regio) of waardetoevoeging op een duurzame manier.
 • Het bedrijf implementeert of verkoopt innovatieve technologie, diensten of producten, die bijdragen aan lokale en duurzame landbouwontwikkeling.
 • Het bedrijf draagt bij aan lokale klimaatadaptatie, mitigatie en/of circulariteit.

Waarom deelnemen?

Deelname aan deze missie biedt u de mogelijkheid om:

 • inzicht te krijgen in de marktkansen in Ivoorkust en West-Afrika;
 • in contact te komen met nieuwe potentiële zakenpartners en relevante partijen in Ivoorkust en andere West-Afrikaanse landen;
 • uw eigen Ivoriaanse contacten weer fysiek te ontmoeten;
 • voordeel te hebben van het optrekken met andere Nederlandse bedrijven die zich richten op de West-Afrikaanse markt;
 • inzicht te krijgen in hoe uw bedrijf kansen kan benutten op de Ivoriaanse markt aan de hand van concrete (voorbeeld)projecten;
 • in samenwerking met de Nederlandse overheid toegang te krijgen tot de markt door consortia te vormen en door publiek-private samenwerking.

Deelname en kosten

De missie is uitgesteld tot 2023. U kunt zich niet aanmelden. 

De voertaal is overwegend Frans. Sommige programmaonderdelen zijn in het Engels.

Deelname kost € 500 exclusief btw per bedrijf. Er mogen maximaal 2 deelnemers per organisatie mee. De prijs is inclusief deelname aan de collectieve programmaonderdelen, collectief lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie.

Export Partner – onze uitvoerende partner – doet een voorstel voor een reisarrangement met geschikte hotels en vluchten. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van hun reis en verblijf. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

Deelnemende bedrijven moeten passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze handelsmissie. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekenen daarom niet dat u automatisch bent toegelaten tot de handelsmissie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname van de RVO-projectleider na sluiting van de aanmeldperiode.

Meer weten?

Heeft u vragen over het programma of over logistieke en financiële zaken? Wij helpen u graag verder. 

Inhoudelijke vragen? Neem contact op met:

Abel Neering, Private Sector Development Advisor Ivoorkust, RVO
E: abel.neering@rvo.nl

Vragen over logistieke en financiële zaken? Neem contact op met:

Wilco Boer, International Project manager Export Partner
E: wilco@exportpartner.com 

Organisatie

Deze handelsmissie wordt georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Abidjan en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

COVID-19-Clausule

De organisatie neemt half oktober een besluit over het doorgaan van deze handelsmissie, in het licht van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de dan in Ivoorkust geldende inreis-regelgeving, en de situatie ter plaatse. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd.

Bij uitstel of annulering worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Ook na een besluit om de missie te laten doorgaan, behoudt de organisatie zich het recht voor om de handelsmissie – in geval van onvoorziene omstandigheden – alsnog te annuleren. Uiteraard worden ook dan geen deelnemerskosten in rekening gebracht.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?