Handelsmissie voor start-ups en scale-ups naar CES Las Vegas

Gepubliceerd op:
16 mei 2022
Laatst gecontroleerd op:
13 november 2022

Bent u  klaar om de wereld te veroveren met uw innovatieve tech-oplossing? Ga dan van 5 tot en met 8 januari 2023 mee met de handelsmissie naar de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. CES is de meest invloedrijke techbeurs ter wereld.

donderdag
5 januari
00:00
t/m
zondag
8 januari
00:00

Locatie

Las Vegas, Verenigde Staten
US

Deelname

 • Deelname voor start-ups kost € 4.400 per bedrijf (onder voorbehoud)
 • Deelname voor scale-ups kost € 5.400 per bedrijf (onder voorbehoud)
 • Voertaal is Engels

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Consulaat-generaal in San Francisco

Dit jaar wordt Nederland op CES vertegenwoordigd door het 'Netherlands Tech Square'; in dit paviljoen staan de 50 nieuwste en beste start-ups. Nederland doet ook mee met het 'Next Level Innovations pavilion'. 20 scale-ups presenteren hier hun innovatieve oplossingen aan een internationaal publiek van zakelijk leiders, media en investeerders.

Vegas here we come!

Vanaf de start in 1967 is CES uitgegroeid tot hét internationale tech-evenement. Hier komt het 'global tech ecosysteem' elk jaar weer samen.

Voor de coronapandemie bezochten meer dan 180.000 deelnemers uit meer dan 160 landen de techbeurs. Daarmee is CES in Las Vegas een perfecte springplank voor de nieuwste innovaties en een mooie plek om in contact te komen met investeerders,  bedrijven en mogelijke klanten. Op CES lopen ook duizenden journalisten rond. Voor de coronapandemie waren dit er jaarlijks gemiddeld 6.000.

Gebruik deze unieke kans om internationale (media-)aandacht te krijgen voor uw innovatie.

CES is de beste 'pressure cooker' om uw product te valideren en testen voor een internationaal publiek en het momentum voor internationale expansie effectief te benutten. Deelname aan de #NLatCES2023 missie is een bewezen succesformule die Nederlandse innovatiekracht en ondernemers wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Constantijn van Oranje
Special envoy Techleap.nl

Missie voor start- en scale-ups

Er worden 50 start-ups gekozen voor het Netherlands Tech Square, ons start-up paviljoen op Eureka Park. Eureka Park is dé plek op CES waar de nieuwste en meest disruptieve start-ups zichzelf presenteren. 

Eerdere Nederlandse missies naar CES bleken erg succesvol. De wens ontstond om ook grotere bedrijven (scale-ups) in een gezamenlijk paviljoen te presenteren. Daarom staat Nederland sinds 2021 met het 'Netherlands Next Level Innovation Pavilion' op CES. In dit paviljoen bieden de 20 scale-ups hun innovatieve oplossingen aan. 

Vrouwelijk ondernemerschap

Daarnaast stimuleren we vrouwelijk ondernemerschap. We selecteren voor deelname niet op gender, maar we dagen u uit om binnen uw eigen organisatie te kijken naar vrouwelijke deelnemers voor de missie.

CES was het eerste moment om onze tech-oplossing face-to-face te testen voor een internationaal publiek. Dankzij de CES Innovation Award kregen we extra exposure waar we nu nog de vruchten van plukken. Dit heeft ons een enorme boost gegeven en hierdoor zijn we professioneel, maar ook als team gegroeid.

Kathy Vredeveldt
CFO InPhocal

Thema: Tech for a responsible future

De Nederlandse deelname aan CES2023 richt zich op 'Tech for a responsible future'. Het gaat om technologieën en innovaties binnen de volgende thema's:

 • Sustainability, Circularity & Resilience
 • Safety & Security
 • Health & Wellness
 • Smart City & Smart Home
 • Smart Mobility, Vehicle Tech
 • Data Security, Big Data
 • AI & Robotics, Quantum Computing
 • Telecom/ 5G, IoT, Photonics & NanoTech
 • Immersive Entertainment, augmented reality (AR) & virtual reality (VR)
 • Future of Work
 • Product design & manufacturing
 • Andere 'product categories' zoals omschreven door de Consumer Technology Association (CTA) vindt u terug op de website van CES.

Een jury van onafhankelijke experts kiest – aan de hand van onderstaande eisen – welke aangemelde bedrijven mogen deelnemen. De bedrijven moeten ook worden goedgekeurd door de beursorganisatie van CES Las Vegas, het Amerikaanse CTA. Meer informatie vindt u hieronder en op de website van CES.

Voorwaarden deelname Netherlands Tech Square en Next Level Innovations Pavilion

Wilt u deelnemen aan deze missie? Dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden van beursorganisator Consumer Technology Association (CTA):

 • U past binnen een door CTA bepaald interessegebied en u vertegenwoordigt een van de technologieën waar Nederland zich op internationale schaal in onderscheidt, binnen de aangegeven focus-gebieden.
 • Uw technologie heeft potentie om bij te dragen aan Tech for a responsible future.
 • Uw product of dienst is innovatief en disruptief.
 • U kunt uw product of dienst demonstreren met een functionerend businessmodel.
 • U heeft de ambitie om op korte termijn internationaal op te schalen.

Extra eisen voor start-ups

Daarnaast zijn er extra eisen vanuit CTA voor deelname aan het start-up paviljoen op Eureka Park. Dit geldt niet voor het Netherlands Next Level Innovations Pavilion:

 • Als een bedrijf zijn eerste product lanceert, dan moet dit gelanceerd zijn op of na 1 januari 2022.
 • Crowdfunding-campagnes, pre-orders en bèta stage zijn toegestaan.
 • De technologie kunt u presenteren als een prototype of een 'software mockup'. Een concept op papier is niet toegestaan.
 • Het product moet gepresenteerd worden onder eigen merk in plaats van OEM.
 • Start-ups kunnen maximaal 2 keer op Eureka Park staan. Start-ups die voor de eerste keer op Eureka Park stonden tijdens CES2022, kunnen dus dit jaar weer deelnemen. Deelname aan de Digitale CES2021 wordt niet meegeteld. 

Wilt u meer informatie over de extra eisen vanuit CTA voor deelname aan het start-up paviljoen op Eureka Park ? Ga dan naar de website van CTA.

Dankzij onze deelname aan CES hebben wij hele goede contacten met grote, internationale investeerders kunnen opbouwen. Ook de internationale media-aandacht op CNBC voor het speciaal voor CES gemaakte oranje WasteShark prototype, heeft ons enorm veel extra exposure opgeleverd.

Richard Hardiman
Founder en CEO RanMarine

De kick-off: CES Unveiled Amsterdam

Op donderdag 13 oktober 2022 vond de CES Unveiled Amsterdam plaats in de Beurs van Berlage. CES Unveiled is een preview-evenement en de officiële kick-off voor de Nederlandse inzending naar CES Las Vegas. CES Unveiled is een uniek mediamoment waarbij we aan de internationale media bekendmaken welke bedrijven deelnemen.

Ondernemers kregen een mooie kans om zich te presenteren aan een belangrijk publiek van bedrijven, zakelijk leiders, regionale hubs, media en investeerders. De dag bestond uit een conferentieprogramma met gerenommeerde sprekers, sneak previews en inzichten voor de show in Las Vegas.

Luister dan de speciale aflevering van de podcastserie ‘De Oversteek’, opgenomen tijdens CES Unveiled.

Kosten en subsidie 

Deelname aan deze missie voor start-ups kost ongeveer € 4.400. Deelname voor scale-ups kost ongeveer € 5.400. Het exacte bedrag wordt later vastgesteld. Dit zijn de kosten van private grondhuur, standbouw in Las Vegas, deelname aan CES Unveiled en deelname aan het voorbereidingsprogramma. Reis- en verblijfskosten zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor uw eigen rekening.  

Als u aan de juiste voorwaarden voldoet, kunt u 50% subsidie krijgen voor de deelnamekosten. Lees hieronder hoe u daarvoor in aanmerking komt. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, betaalt u ongeveer € 4.400 per start-up en € 5.400 per scale-up.

De logistieke organisatie van deze handelsmissie wordt uitbesteed aan een voorkeursleverancier van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Voorwaarden subsidie-arrangement

U komt in principe in aanmerking voor een subsidie-arrangement als u voldoet aan de hieronder genoemde voorwaarden, en u zich op tijd registreert.

 • Uw deelname is geaccepteerd door CTA.
 • U bent een mkb-bedrijf.

Een verklaring De-minimissteun is verplicht bij het aanvragen van de subsidie waarvoor de De-minimisverordening geldt. Lees meer over de extra voorwaarden voor subsidies. Kies bij de standaardformulieren voor Verklaring de-minimissteun.

Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met RVO.

Meld u meteen aan

Meld u aan voor dit evenement. Wilt u meer informatie over de Consumer Electronic Show? Ga dan naar de website van CES

Kijk welke Nederlandse bedrijven meegaan naar CES.

Heeft u nog vragen over deelname en aanmelding aan de CES-missie, neem dan contact op met:

Marie-Jeannine Citroen, Adviseur bij RVO
T: 06-29413906
E: marie.citroen@rvo.nl

Recruitment team in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK):

Willem Drost
T: 06-2818 8844
E: willemdrost@enterprisesolution.nl

Marjan Blumberg
T: 06-3942 8020
E: marjan@cesunveiledams.tech

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het consulaat-generaal in San Francisco en andere publieke en private partners.

Veiligheid en gezondheid

De Consumer Technology Association (CTA)® en de organisatoren van de Nederlandse handelsmissie houden de COVID-19-veiligheidsaanbevelingen goed in de gaten. Zij zullen op basis van ontwikkelingen de plannen aanpassen en het publiek hiervan op de hoogte houden. 

COVID-19-clausule

De organisatie neemt 6 tot 8 weken van tevoren een besluit over het doorgaan van deze handelsmissie Dat doen we op basis van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de inreisregels voor de Verenigde Staten die dan gelden, en de situatie ter plaatse. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd. 

Bij uitstel of annulering worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Ook na een besluit om de missie te laten doorgaan, behoudt de organisatie zich het recht voor om de handelsmissie in geval van onvoorziene omstandigheden alsnog te annuleren. Uiteraard worden ook dan geen deelnemerskosten in rekening gebracht.

Wordt de missie als gevolg van de ontwikkeling van COVID-19 geannuleerd of uitgesteld, dan is RVO niet verantwoordelijk voor de kosten die de deelnemers hebben gemaakt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan deze missie. Om te kunnen beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u tijdens de aanmelding om een MVO-zelfscan in te vullen.

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In samenwerking met:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?