Handelsmissie Smart and Green Shipping China

Gepubliceerd op:
19 maart 2024

Actief in de groene en slimme scheepvaart? En wilt u zakendoen in China? Ga dan mee met deze handelsmissie. We bezoeken Jiangsu en Shanghai. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is delegatieleider in Shanghai. Een vertegenwoordiger van IenW is de delegatieleider voor het programma in Jiangsu.

zondag
30 juni
09:00
t/m
vrijdag
5 juli
18:00

Deelname

 • Uiterste aanmelddatum: 23 mei 2024
 • We bezoeken Nantong en Shanghai
 • Kosten: € 500 excl. btw per organisatie (max. 2 personen)
 • Voertaal: Engels

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Nederlandse ambassade in China
 • Economisch netwerk in China

Marktrapport Chinese scheepvaartsector

In 2022 is onderzoek gedaan naar de markt voor duurzame (groene) en slimme scheepvaart in China. Dit in opdracht van het Nederlandse consulaat in Shanghai en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit leverde een marktrapport op met een overzicht van de Chinese scheepvaartsector. Het rapport gaat in op ontwikkelingen op het gebied van slimme en duurzame oplossingen voor de binnenvaart. Ook gaat het rapport in op de vele kansen voor Nederlandse ondernemers die werkzaam zijn in subsectoren van de maritieme sector.

Lees de samenvatting en vraag het volledige rapport gratis aan.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Nederland is een belangrijke speler op de wereldwijde scheepvaartmarkt. Wij hebben kennis opgebouwd over systemen voor navigatie en binnenvaart. Nederlandse ondernemers dragen bij aan duurzame, slimme oplossingen. China heeft daar interesse in.

Volgens het marktonderzoek zijn samenwerkingen op de volgende gebieden kansrijk:

 1. monitoring op verontreiniging door scheepvaart;
 2. autonome scheepvaart en vermijden van aanvaringen;
 3. technologie voor besturing op afstand en intelligente routeplanning;
 4. groene en schone energie voor toekomstige scheepvaart.

Wij bezoeken tijdens de missie verschillende scheepswerven, havens en relevante projecten. U ontmoet belangrijke Chinese personen en organisaties in de sector. U krijgt ook meer te horen over de Chinese plannen voor verduurzaming van de sector.

De delegatieleider is een vertegenwoordiger van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). IenW vindt een effectieve samenwerking met de meereizende bedrijven belangrijk. U krijgt de kans om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen. Dat geeft extra zichtbaarheid aan uw project of investering.

Voor wie?

Deze missie is interessant voor mkb'ers in de maritieme maakindustrie. Denk hierbij aan toeleveranciers voor duurzame scheepsbouw, naval architects, en engineers.

Waarom deelnemen?

China is een van de grootste deelnemers aan de wereldwijde scheepvaartindustrie. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van groen en slim vervoer over water. China zet zich in en investeert in de ontwikkeling van veiliger, schoner en slimmer vervoer van passagiers en vracht. De Chinese regering staat open voor technologische samenwerking met buitenlandse partners. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in de maritieme sector.

Op deelmarkten en in niches is ruimte voor Nederlands ondernemerschap. Ook is er ruimte voor voortgaande samenwerking met China. Deze missie past in een langlopende traditie/ geschiedenis van maritieme samenwerking tussen Nederland en China.

Conceptprogramma

Op het programma van deze missie staan:

 • bedrijfsbezoeken
 • informatieve deelsessies
 • netwerkevenementen
 • netwerkrecepties

Wij werken verder aan het definitieve missieprogramma. Daarbij proberen wij de wensen van deelnemers - dus van u - zoveel mogelijk mee te nemen. Informeer ons over uw wensen.

Download het hele conceptprogramma in het Engels:

Webinar 7 mei: ontdek alles over deze missie

Op 7 mei organiseren wij een webinar om u te informeren over de missie. Dit duurt van 9:30 tot 10:45 uur. U bent harte welkom om deel te nemen.

Meld u per e-mail aan bij Marius Koops: marius.koops@rvo.nl.

Deelname en kosten

Deelname kost € 500 exclusief btw per organisatie (maximaal 2 personen).

Deze prijs is inclusief:

 • deelname aan collectieve programmaonderdelen;
 • collectief lokaal vervoer (met uitzondering van interne reizen tussen de verschillende steden tijdens de missie!);
 • lokale ondersteuning door de organisatie.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

Bent u een ondernemende vrouw met internationale ambities? De overheid zet zich in voor meer diversiteit. Zij moedigt daarom specifiek vrouwelijke ondernemers aan om de internationale stap te maken via de Groei over Grenzen campagne. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.

Aanmelden

Ga mee met de handelsmissie Smart and Green Shipping China. Aanmelden kan tot en met 23 mei 2024.

Deelnemers moeten passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze handelsmissie. Aanmelding en automatische ontvangstbevestiging hiervan betekent daarom niet automatisch toelating tot de handelsmissie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname van de projectleider na sluiting van de aanmeldperiode.

Organisatie

RVO organiseert deze handelsmissie samen met de Nederlandse ambassade in Peking, RotterdamPartners, Netherlands Maritime Technology, en het economisch netwerk in China. Ook een raamcontractant werkt mee. Dit doen wij voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze handelsmissie, neem dan contact op met:

Marius Koops, Business development coördinator China
E: marius.koops@rvo.nl

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om mee te kunnen doen aan deze missie. Om te beoordelen of uw organisatie voldoet aan de voorwaarden, vragen wij u om na aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen. 

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?