Handelsmissie naar Australië: kansen in waterstof

Gepubliceerd op:
11 juli 2023
Laatst gecontroleerd op:
16 augustus 2023

Australië zet in op waterstof als duurzame energiedrager. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers op Australische bodem. Wilt u meer weten over deze kansen? En bent u benieuwd naar de samenwerkingsmogelijkheden met Australische partners? Ga dan mee op handelsmissie naar Australië van 22 tot en met 28 oktober 2023.

zondag
22 oktober
t/m
zaterdag
28 oktober

Deelname

 • Uiterste aanmelddatum: 31 augustus 2023
 • Deelnamekosten: € 750 (exclusief btw) per persoon

Organisatoren

 • Consulaat-generaal Sydney
 • New Energy Coalition
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Tijdens de missie bezoeken we de belangrijkste waterstofprojecten van het land en maken we uitgebreid kennis met Australische ketenpartners. Ook wordt er een gezamenlijke stand georganiseerd tijdens de Asia Pacific Hydrogen Summit, waarin de aangesloten bedrijven zich kunnen presenteren.

Voor wie?

De verwachting is dat Australië de komende jaren grote hoeveelheden (groene) waterstof gaat produceren en exporteren. Een deel van de innovaties zal uit het buitenland moeten komen. Bent u een ondernemer, technologieprovider, of consultant? Of bent u als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? Als u ook nog actief bent op een van onderstaande thema's, dan is deze missie mogelijk interessant voor u.

 • Oplossingen en technologieën voor opslag en transport van waterstof (offshore en onshore). Bijvoorbeeld verschillende pijpleiding-oplossingen, opslagtechnologieën, tanks en onderdelen/componenten;
 • Onshore en offshore elektrolyse voor offshore waterstofproductie;
 • Toepassingen voor en expertise op het gebied van de import en exportterminals van waterstof;
 • Technologie voor waterstoftoepassingen (ondernemer, start-up of scale-up op zoek naar kansen bij technologiedemonstratieprojecten en/of samenwerking met Australië);
 • Waterstofcertificering (deelname van certificerings- en beleidspartijen biedt een kans om samen te werken met de Australische/standaardisatie-autoriteiten);
 • Expertise op het gebied van H2 (onderwijs- of kennisinstelling en geïnteresseerd om deze kennis te delen met de Australische markt).

Het voorlopige programma is als volgt:

Zondag 22 oktober

 • Aankomst en kick-off in Perth

Maandag 23 oktober

 • Kick-off bijeenkomst met Department of Jobs, Tourism, Science and Innovation, rondleiding (industriegebied Kwinana) en bezoek aan waterstoflocaties

Dinsdag 24 oktober

 • Bezoek en meetings op locatie in West-Australië (o.a. Milestone Event: Trilateral hydrogen hub development in Oakajee en een netwerkbijeenkomst)

Woensdag 25 oktober

 • Kennissessie over waterstof (ochtend) en afreizen naar Sydney (namiddag)

Donderdag 26 oktober

 • Deelname Asia Pacific Hydrogen Summit in Sydney (met het NL Paviljoen, seminars, borrel en netwerkevenement)

Vrijdag 27 oktober

 • Deelname Asia Pacific Hydrogen Summit in Sydney (met het NL Paviljoen en seminars)

Zaterdag 28 oktober

 • Afsluitend (informeel) evenement

Zondag 29 oktober

 • Terugreis

PIB Waterstof Australië

Voor het programma PIB Waterstof Australië is een cluster gevormd van tien Nederlandse organisaties om de Nederlandse waterstofsector te positioneren als partner voor Australië. De Nederlandse overheid ondersteunt hierbij. Dit publiek-private partnerschap richt zich op kennisuitwisseling, netwerkopbouw en het verder ontwikkelen van bilaterale handelsrelaties met Australië over de hele waardeketen van waterstof, van supply tot gebruik.

Lees meer over PIB en hoe u kunt deelnemen aan een PIB-cluster.

Een uitgebreid rapport over waterstof in Australië vindt u op de pagina Zakelijke kansen in Australië.

Gezamenlijke verklaring van Australië en Nederland

Op 30 januari 2023 is in Rotterdam door de Australische minister Chris Bowen (Climate Change and Energy) en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, een gezamenlijke verklaring ondertekend voor samenwerking op het gebied van waterstof. De verklaring is gericht op het gezamenlijk ondersteunen van de ontwikkeling van een internationale waterstofmarkt en de ontwikkeling van waterstof import-exportketens tussen beide landen. 

Lees meer over de gezamenlijke verklaring van Australië en Nederland en PIB Waterstof Australië.

Aanmelden en kosten

Meld u aan. De uiterste aanmelddatum is 31 augustus 2023. Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken.

De kosten voor deelname aan de missie zijn € 750 (exclusief btw) per persoon. Deelname is inclusief programma, transfers naar programmaonderdelen en enkele lunches/diners die als onderdeel van het programma zijn opgenomen. 

Leden van het PIB-cluster 'Waterstof Australië' betalen geen deelnamekosten. Deelname is exclusief reis- en verblijfskosten en alle individuele kosten.

Organisatie

RVO organiseert deze missie in samenwerking met het consulaat-generaal in Sydney en New Energy Coalition.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Jochem Durenkamp, projectmanager waterstof, en coördinator PIB Waterstof Australië
E: j.durenkamp@newenergycoalition.org

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?