Handelsmissie Zuid-Afrika over duurzame landbouw in Grootvlei

Gepubliceerd op:
15 maart 2023

Bent u actief in duurzame landbouw en benieuwd naar zakelijke kansen in Zuid-Afrika? Ga dan mee met de handelsmissie Duurzame Landbouw naar Grootvlei van 17 tot en met 22 juni. Na sluiting van de plaatselijke kolencentrale, werkt Nederland met Zuid-Afrika samen om dit gebied opnieuw te ontwikkelen met arbeidsintensieve, klimaatneutrale en duurzame landbouw.

zaterdag
17 juni
07:00
t/m
donderdag
22 juni
16:00

Locatie

Johannesburg
ZA

Deelname

 • Uiterste aanmelddatum: 30 april 2023
 • Deelname kost € 500 per organisatie (maximaal 2 personen) exclusief btw 

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Nederlandse ambassade in Pretoria
 • Nederlandse consulaat-generaal in Kaapstad
 • Oost NL

Voor wie? 

Deze missie is voor Nederlandse bedrijven die: 

 • actief zijn in groenteproductie;
 • hardware en (digitale) techniek leveren aan de landbouw, zoals kassen, irrigatiesystemen en koeling; 
 • veel kennis hebben van duurzame of innovatieve landbouw. 

Deelname staat open voor minimaal 10 bedrijven.

Deze missie is een vervolg op de innovatiemissie van april 2022. Er wordt onder meer bekeken of een tijdelijke samenwerking tussen deelnemende bedrijven mogelijk is.  

Kansen in de duurzame landbouw

De kolencentrale 'Eskom' in Grootvlei moet dicht. Het gebied krijgt een nieuwe bestemming, die ook zorgt voor extra banen. 

De Nederlandse ambassade heeft met lokale partners een plan gemaakt voor duurzame landbouw in Grootvlei. Het doel is om 200 tot 250 banen te creëren en om de landbouw-waardeketen in de regio te versterken. Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijven gaan dit landbouwplan samen uitvoeren. Daarbij is kennis en techniek uit Nederland nodig.

De 1e fase van het landbouwplan is nu bijna klaar. Dit betekent dat er op het Eskom-terrein ruimte is voor de ontwikkeling van: 

 • 1 hectare tuinbouwgrond en 1 hectare vollegrond in fase 1;
 • 9 hectare tuinbouwgrond en 9 hectare vollegrond in fase 2.

Verder liggen er ook kansen om personeel van de kolencentrale en uit de omgeving om te scholen met bijvoorbeeld een demonstratiekas.

Waarom meegaan?

Tijdens de missie kunt u als Nederlandse investeerder, leverancier, bedrijf of kennispartner: 

 • mogelijkheden verkennen voor investering en kennisontwikkeling in Grootvlei; 
 • netwerken met lokale partijen (matchmaking); 
 • mogelijkheden onderzoeken voor investeren en/of samenwerken met andere deelnemers.

Het Nederlandse ambassadenetwerk in Zuid-Afrika werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en lokale partners om Nederlandse bedrijven te helpen op deze interessante markt. 

Deelname en kosten

Meld u aan voor deelname. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 april 2023.

Deelname kost € 500 per organisatie (maximaal 2 personen) exclusief btw. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Wij schakelen een externe partij in voor organisatie van de missie. Deze partij doet een voorstel voor een reisarrangement met geschikte hotels en vluchten. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van hun reis, verblijf en vervoer van en naar het vliegveld. 

Organisatie

RVO organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Oost NL/GO4EXPORT en het Nederlandse consulaat-generaal in Kaapstad. 

Meer weten? 

Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Alwin Quispel, Senior Business Development Coach Zuid-Afrika, RVO
E: alwin.quispel@rvo.nl

Hans van Ek, Private Sector Development Coach Zuid-Afrika, RVO
E: hans.vanek@rvo.nl 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.

Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om deel te nemen aan deze missie. Om te kunnen beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u om tijdens de aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.

COVID-19-clausule

Als de COVID-19-situatie vóór deze missie verandert, en dat gevolgen heeft voor de organisatie van de missie, dan kan de organisatie de missie uitstellen of annuleren. Hierover informeren wij deelnemers direct. Uiteraard brengen wij in dat geval geen deelnemerskosten in rekening. Annulering van reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening en risico.

Voor meer informatie kunt u terecht op: Nederland Wereldwijd: Reisadvies Zuid-Afrika.

In samenwerking met 

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?