Innovatiemissie Duitsland: Alternatieve eiwitten

Gepubliceerd op:
25 mei 2023

Werkt u als onderzoeker of ondernemer aan product- en technologieontwikkeling van alternatieve eiwitten, met focus op plantaardige eiwitbronnen? Wilt u samen met partners in Duitsland aan innovatie (R&D) werken? Ga dan mee met de kennis- en technologie innovatiemissie naar de grensregio Noordrijn- Westfalen en Nedersaksen van 25-28 september.

maandag
25 september
t/m
donderdag
28 september

Deelname

€ 250 per persoon. Deelname is exclusief: reis- en verblijfskosten, alle individuele kosten. Meld u vóór 26 juni aan.

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Centraal bij deze agri-food innovatiemissie staat het verkennen van gelijkwaardige samenwerking bij onderzoek en ontwikkeling voor zowel onderzoekers als bedrijven. Ook willen we de Nederlandse sector goed positioneren in de plantaardige keten van primaire productie tot verwerking tot eindproducten. 

Achtergrond

Voor wie?

Bent u een ondernemer, start-up, actief in de R&D, technologieprovider of bent u als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En bent u actief op een van onderstaande thema’s met focus op plantaardige eiwitten voor vlees- en of zuivelvervangers? Dan kan deze missie interessant zijn voor u.

Sub-thema’s:

 • Ontwikkeling en productie van alternatieve eiwitproducten*; 
 • Ontwikkeling en productie van plantaardige vlees- en zuivelvervangers;
 • Ontwikkeling en productie van ingrediënten voor plantaardige producten;
 • Kennis en technologie van (milde) voedselverwerking.

*) Kweekvlees uitgezonderd.

Doelen van de missie

De Nederlandse overheid zet zich in voor duurzame voedselsystemen in Nederland én wereldwijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is samenwerking met innovatieve partners in het buitenland, op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. 

Specifieke doelen van de innovatiemissie zijn:

 • Inzicht krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen rond verwerking van plantaardige eiwitten in vlees- en zuivelvervangers in Noordrijn- Westfalen en Nedersaksen; 
 • Verkennen van trends en kansen voor (publiek-private) samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in onderzoek en ontwikkeling; 
 • Nederlandse innovatieve kennis en technologie koppelen aan lokale partners en marktkansen in Noordrijn- Westfalen en Nedersaksen.

Wat kunt u verwachten?

Het missieprogramma is in ontwikkeling. Het programma zal op hoofdlijnen bestaan uit de volgende onderdelen: 

 • Informatieve seminar(s);
 • Bezoeken aan bedrijven (bijv. Dr. Oetker, Apetito, en het bedrijfsnetwerk Food Processing Initiative) en kennisinstellingen (o.a. FH Münster, Universiteit Bonn, Deutsches Institut für Lebensmitteltechnologie);
 • Netwerkevenementen/recepties.

We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma.

Voorlopig reisschema

Het missieprogramma begint op maandagmorgen 25 september en eindigt op donderdagmiddag 28 september. 

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het collectief programma, transfers van en naar programmaonderdelen, lunch en diners als dit is vermeld in het programma. Deelname is exclusief: reis- en verblijfskosten, alle individuele kosten.

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de innovatiemissie? Meld u dan vóór 26 juni aan via het online aanmeldformulier. Let op: het aantal plekken voor deze missie is beperkt (in principe geldt daarom 1 persoon per organisatie). Ook kijken wij hoe goed uw bedrijfsactiviteiten en technologie binnen de scope en doel van de missie past.

Meer weten?

Op zoek naar financiële ondersteuning voor uw plannen? 

 • Via het Eurostarsprogramma kunnen kan het mkb projectvoorstellen voor marktgerichte R&D samenwerkingen met Duitse partners indienen. 
 • Het grote Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe biedt veel kansen voor organisaties die actief zijn in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband.
 • Daarnaast zijn er binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verschillende andere instrumenten zoals DHI en PIB beschikbaar. Raadpleeg hiervoor onze subsidie- en financieringswijzer voor Duitsland
 • De Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen bieden jaarlijks de mogelijkheid om financiering voor publiek-private R&D samenwerking aan te vragen via de SMP (Seed Money Project) en PPS (Publiek Private Samenwerking) instrumenten.  

Meer informatie over de alternatieve eiwittenmarkt in Duitsland:

Heeft u vragen over de innovatiemissie? Neem dan contact op met:

Bert van der Heide, adviseur Internationale Innovatie Agri-Food, via e-mail: bert.vanderheide@rvo.nl, bel +31 (0)6 2937 1209. Of stuur een e-mail naar innovatiemissies@rvo.nl.

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?