Innovatiemissie Japan: Kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg voor diagnostiek, monitoring en nieuwe behandelmethodes

Gepubliceerd op:
4 januari 2024
Laatst gecontroleerd op:
7 maart 2024

Bent u actief op het gebied van zorg, data of kunstmatige intelligentie? En komt u graag in contact met Japanse partners voor het uitwisselen van kennis en ervaring en het verkennen van de samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan deel aan de innovatiemissie naar Japan die plaatsvindt van 27 tot en met 31 mei 2024. 

Japan
zondag
26 mei
t/m
donderdag
30 mei
Aanmelden gesloten

Locatie

Tokyo
JP

Deelname

Deelname kost € 250 p.p.

Organisatoren

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Samenwerking tussen Nederland en Japan biedt kansen om expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie, diagnostiek, monitoring en behandelmethodes uit beide landen te combineren en toe te passen.

Waarom Japan?

Japan en Nederland hebben beiden een sterk ontwikkeld gezondheidszorgstelsel. De uitdagingen rond deze stelsels komen grotendeels overeen: hoe de zorg te organiseren en hoe deze (financieel) toegankelijk te krijgen en te houden. Nederland en Japan worden beiden geconfronteerd met een sterk vergrijzende samenleving, en een stijgende ziektelast. Zowel Nederland als Japan zien in kunstmatige intelligentie een deel van de oplossing voor deze uitdagingen. Wat Japan een interessant land maakt voor kunstmatige intelligentie, is dat er veel kwalitatief goede gezondheidsdata en beelden beschikbaar zijn. Momenteel worden verschillende, grootschalige infrastructuren opgebouwd om de volledig mogelijkheden van de data te benutten. 

Achtergronden

Voor wie?

Bent u een ondernemer, onderzoeker of bent u verbonden aan een (technologie-)bedrijf, kennisinstelling of (academisch) medisch centrum en bent u actief op het gebied van kunstmatige intelligentie of een gebruiker van deze technologie? Dan kan deelname aan deze missie interessant zijn voor u.

Voor potentiële richtingen voor samenwerking kunt u denken aan:

  • Ontwikkeling en toepassing van AI-oplossingen voor beeldherkenning en het voorspellen van ziektebeelden;
  • Ontwikkelen en toepassen van voorspellende (pre-klinische) AI-modellen voor behandelmethoden;
  • Datagebruik, embedded AI en Federated Learning en cohort studies.

Conceptprogramma

Het missieprogramma wordt ontwikkeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Innovatie Netwerk in Japan. We proberen de specifieke wensen en expertise van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. Het programma zal plaatsvinden in Tokyo en Osaka en bevat in ieder geval de volgende onderdelen: 

  • Bezoeken aan overheden, onderzoeks- en innovatieclusters.
  • Bezoeken aan onderzoekscentra en kennisinstellingen, waaronder medische faculteiten en academische ziekenhuizen.
  • Kennismakingen met technologiebedrijven.
  • Rondetafelgesprekken en netwerkbijeenkomsten ten behoeve van relatievorming.

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het gezamenlijke programma, transfers van en naar de programmaonderdelen, lunch en diners die vermeld staan in het programma. Deelname is exclusief: reis- en verblijfskosten, alle individuele kosten en mogelijke kosten voor een matchmaking (dit wordt in een later stadium bepaald).

Deelname

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Maximaal 12 organisatie kunnen deelnemen. Daarom moeten deelnemers passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze innovatiemissie. Als u zich aanmeldt én een automatische ontvangstbevestiging ontvangt, betekent dit nog niet dat u ook echt kunt deelnemen aan de missie. Om daadwerkelijk te kunnen deelnemen aan de missie, ontvangt u een definitieve bevestiging voor uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode. U ontvangt deze definitieve bevestiging van een adviseur van Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).  

Save the date! Er komt een vervolgmissie tijdens de Osaka EXPO Health and Well-being Week (20 juni - 1 juli 2025)

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u de rapportage over kunstmatige intelligentie in Japan en de rapportage over kunstmatige intelligentie in het zorgdomein raadplegen. Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neem dan contact op met:

Ruben Wassink
Senior Advisor International Innovation
E: ruben.wassink@rvo.nl
M: +31 (0) 6 11 88 85 72

Of stuur een e-mail naar innovatiemissies@rvo.nl.
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?