Innovatiemissie VK: Robotisering en digitalisering Open Teelt groente en fruit

Gepubliceerd op:
6 maart 2023
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2023

Bent u actief op het gebied van robotisering en digitalisering in de open teelt en fruit sector? Heeft u interesse om samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk aan innovatieve oplossingen te werken? Ga dan mee met de innovatiemissie naar het Verenigd Koninkrijk van 10 tot en met 13 juli 2023.

maandag
10 juli
t/m
donderdag
13 juli

Locatie

East Malling
New Road
East Malling
ME19 6BJ Kent
GB

Deelname

 • Kosten voor deelname zijn € 250 per persoon exclusief btw
 • Meld u uiterlijk 7 april 2023 aan via het aanmeldformulier

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Voor wie?

Deze missie is interessant voor als u zoekt naar samenwerkingspartners voor:

 • imaging oplossingen, zoals het gebruik van spectrale camera’s, drones of satellietdata;
 • sensors- en precisietechnologie;
 • roboticaoplossingen;
 • software- en dataoplossingen, zoals AI-besluitvormingsmodellen.

Waarom Verenigd Koninkrijk?

De landbouw in het Verenigd Koninkrijk verandert. Ondernemers in de land- en tuinbouw moeten inspelen op veranderingen in het landbouwbeleid na Brexit. Ook hebben zij een cruciale rol bij het realiseren van doelstellingen op het gebied van klimaat-, milieu- en natuurbeleid. Tegelijkertijd worstelen bedrijven met achterblijvende productiviteit, snel stijgende kosten voor inputs en tekorten aan personeel. De waarde van de fruitproductie in het VK in 2021 was ongeveer € 1 miljard, waarvan ongeveer 95% in de vollegrond. Belangrijke fruitteelten in het Verenigd Koninkrijk zijn met name appel, aardbei, zwarte bes, peer, en framboos. De waarde van de groenteproductie (met name wortel, ui, groene erwten, kool, (kool)raap, bloemkool, sla en broccoli) in de vollegrond was in 2021 ongeveer € 1,5 miljard.

Het Verenigd Koninkrijk erkent de cruciale rol en het potentieel voor technologische innovatie in de sector. De Britse regering biedt steun aan boeren om te investeren in apparatuur, technologie en infrastructuur om de productiviteitsgroei te verhogen, zoals via een landbouwinvesteringsfonds (Farming Investment Fund) en een landbouwinnovatieprogramma (Farming Innovation Programme). Het land investeert daarnaast in innovatiesamenwerking en kennisoverdracht tussen bedrijfsleven, universiteiten en onderzoeksinstrumenten en kijkt daarbij nadrukkelijk naar Nederland als goed voorbeeld.

Wat levert deelname aan deze missie u op?

Met de missie krijgt u de kans om:

 • inzicht te krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen in de open teelt van groente en fruit in het VK;
 • trends en kansen te verkennen voor (publiek-private) samenwerking op het gebied van technologische innovatie tussen uw kennisinstelling of bedrijf en kennisinstellingen en bedrijven in het VK;
 • Innovatieve kennis en technologie van uw organisatie koppelen aan de marktkansen in het VK.

Het streven van bedrijven en de Britse overheid naar de ontwikkeling van concrete, marktgerichte R&D-projecten voor de vollegrond groente- en fruitteelt om uitdagingen als personeelstekorten, voedselveiligheid, duurzaamheid en milieu te adresseren, biedt kansen voor samenwerking met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Meer informatie over kansen op het gebied van AgriTech vindt u in het marktrapport 'Opportunities for Trade and Collaboration in the Agri Tech Sector in the United Kingdom' dat in december 2020 in opdracht van de Landbouwraad in Londen en RVO is opgesteld. De Nederlandse kennis, kunde en technologie draagt wereldwijd bij aan innovatie in de land- en tuinbouw. Deze positie versterken we door te investeren in innovaties en samen te werken aan onderzoek en ontwikkeling met internationale partners. 

Conceptprogramma

Het missieprogramma wordt ontwikkeld door RVO in samenwerking met het team van de Nederlandse landbouwraad in Londen. We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. Het programma bevat in ieder geval de volgende onderdelen: 

 • Bezoeken aan onderzoeks- en innovatieclusters (inclusief de innovatie clusters Growing Kent and Medway en Agri-TechE).
 • Bezoek aan de FruitFocus 2023 beurs op 12 juli in East Malling, Kent.
 • Bezoeken aan fruittelers.
 • Kennismaken met technologiebedrijven en kennisinstellingen. 
 • Seminars en netwerkbijeenkomsten ten behoeve van relatievorming met partijen uit het Verenigd Koninkrijk.

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon exclusief btw. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het gezamenlijke programma, transfers van en naar programmaonderdelen en lunch en diners als deze in het programma staan. Deelname is exclusief reis- en verblijfskosten, alle individuele kosten en mogelijke kosten voor een matchmaking (dit wordt in een later stadium bepaald).

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de innovatiemissie, meld u dan uiterlijk 7 april 2023 aan via het aanmeldformulier. Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw technologie binnen de scope en het doel van de missie past.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neem dan contact op met:

Extra informatie

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?