Innovatiemissie Waterstof Zuid-Korea 2023
Bent u actief op het gebied van waterstof en heeft u interesse om samen met Zuid-Koreaanse partners aan innovatie en technologie ontwikkeling te werken? Ga dan mee met de waterstof innovatiemissie naar Zuid-Korea van 13 - 15 september.

Waarom Zuid-Korea en waterstof
Mede gedreven door een ambitieus overheidsbeleid, is Zuid-Korea inmiddels een wereldwijde leider in de productie van waterstoftoepassingen, zoals Fuel-Cell Electric Vehicles (FCEV’s) en Fuel Cell Power Systems (FCPS’s) met grote bedrijven zoals Hyundai, SK en Doosan die de markt domineren. Het land produceert de meeste FCEV’s ter wereld en voert bovendien de ranglijsten aan qua geïnstalleerde capaciteit van FCPS’s.
Meer recentelijk focussen de grote spelers zich op de productie en import van waterstof. De benodigde infrastructuur en opslag zijn wellicht van nog groter belang voor het land dan directe productie, vanwege de geringe beschikbaarheid van geschikt terrein voor zonne- en windenergie in het bergachtige Zuid-Korea.
Kansen voor Nederland
De waterstofstrategie van Zuid-Korea biedt vele mogelijkheden tot internationale samenwerking en er is veel vraag naar buitenlandse expertise. De ambassade in Seoel ziet vooral een groei in interesse in expertise omtrent efficiënt transport van waterstof middels pijpleidingen en waterstofdragers als LOHC en ammoniak. Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS) is een ander gebied waar veel staat te gebeuren, vanwege het besef dat de weg naar kostefficiënte groene waterstof nog lang is en er een tussentijds alternatief nodig is. Verwachting is dat de voornaamste vraag zich in eerste instantie zal centreren rondom de 14 waterstofhavens die het land gaat ontwikkelen.
Voor wie?
Bent u een ondernemer, technologieprovider of als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En bent u actief op één van onderstaande thema's? Dan is deze missie mogelijk interessant voor u.
- efficiënt transport van waterstof middels pijpleidingen en waterstofdragers als LOHC en ammoniak
- Carbon Capture Utilization and Storage (CCUS)
- Waterstofcertificering: 1) deelname van certificerings- en beleidspartijen biedt een kans om samen te werken met de Koreaanse overheid/standaardisatie autoriteiten. 2) helpen bij de validatie van de technologie van andere missiedeelnemers.
Conceptprogramma
Na meerdere succesvolle (hybride) missies sinds 2020, waaronder aanwezigheid van een Nederlandse delegatie bij de H2Meet 2022 en een bezoek met minister Schreinemacher in maart 2023, reizen we voor deze waterstofmissie in 2023 weer naar het land zelf.. De missie draait rondom de grootste waterstofbeurs in Zuid-Korea: de H2Meet show. Wederom zetten wij hier ook dit jaar een Nederland Paviljoen neer. We organiseren een eigen seminar en doen mee aan B2B matchmaking. We organiseren een netwerkreceptie op het Nederland Paviljoen, doen mee met andere netwerkevenementen, en zullen een bezoek brengen aan de havenstad Ulsan wat één van de meest vooroplopende waterstofsteden is.
Details van het missieprogramma zijn nog in ontwikkeling. We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. Het conceptprogramma in het kort:
- Nederland Paviljoen op de H2Meet:
- Internationale Waterstof Conferentie
- Bezoeken van waterstofprojecten in Korea
- Waterstofseminars en workshops
- B2B matchmaking kansen
- H2 Innovation Award tijdens de H2Meet Show
- Netwerkreceptie
Bekijk meer informatie over de beurs
Kosten
Deelname aan de innovatiemissie kost € 250 exclusief btw per persoon. Deelname is inclusief programma, transfers binnen Zuid-Korea naar programmaonderdelen en lunches en diners wanneer ze als onderdeel van het programma zijn opgenomen. De missie is exclusief reis- en verblijfkosten (hotels en intercontinentale vluchten) en alle individuele kosten, zoals lunches en diners buiten het programma om.
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meld u dan vóór 13 juni aan via het registratieformulier.
Vragen?
Heeft u vragen over de innovatiemissie, neem dan contact op met:
- Pieter Houttuin, adviseur International Innoveren en NCP – Horizon Europe, via e-mail: pieter.houttuin@rvo.nl
- Tong Jiang, adviseur Internationale Technologie en Innovatie Samenwerking, via e-mail: tong.jiang@rvo.nl
- Peter Wijlhuizen, innovatie Attache, Ambassade Seoul via e-mail: pw@nost-korea.com
COVID-19-clausule
De organisatie neemt op 20 juli een besluit over het doorgaan van deze innovatiemissie op basis van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de in Zuid-Korea dan geldende inreisregelgeving. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd. Bij uitstel of annulering worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Mocht het reisadvies in de periode vanaf 20 juli tot vertrek alsnog wijzigen, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om de missie alsnog te annuleren.
De lokale maatregelen zijn aan verandering onderhevig en worden nauwlettend gemonitord door de Nederlandse vertegenwoordiging in de Zuid-Korea. U wordt voor uw vertrek geïnformeerd over de dan geldende maatregelen en voorwaarden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De Nederlandse overheid hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van de OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de missie. Om te kunnen beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan de voorwaarden vragen wij u om na aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat