Inspiratietour online: Elektrificatie als oplossing voor volle elektriciteitsnetten

Gepubliceerd op:
19 januari 2023

Steeds meer bedrijven investeren in een e-boiler of elektrische warmtepomp. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij de netbeheerders en vollopende netten. Bedrijven zullen dan ook intensiever met de netbeheerders moeten overleggen. Als ze het goed aanpakken, kunnen ze namelijk ook juist het elektriciteitsnet ontlasten.

Hoogspanningsmasten in de Eemshaven
dinsdag
14 februari
15:00 - 16:30
Online

Organisatoren

  • PVI

Bedrijven die een e-boiler of elektrische warmtepomp willen kopen, schrikken vaak van verhalen over vollopende netten. Toch bieden deze elektrische systemen ook mogelijkheden voor de netbeheerder om meer ruimte op het net te maken. E-boilers zijn namelijk gemakkelijk uit te zetten als het net volloopt. De netbeheerder betaalt hier zelfs voor.

Tijdens de online inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie laten we ervaringsdeskundigen aan het woord en krijgt u tips om snel zelf aan de slag te kunnen gaan.

Voor wie?

Deze inspiratietour is voor midden- en hoger management van energie-intensieve bedrijven, zoals de chemie, voedingsmiddelenindustrie en de (semi)procesindustrie. Maar ook adviseurs, niet-gouvernementele organisaties (NGO's), toelevereanciers en vergunningsverleners.

Programma

Laat u dan informeren en inspireren door de bedrijven die u voor zijn gegaan. Zoals Sappi, die met zijn e-boiler ook de netbeheerder steunt en daarmee ook geld verdient. Bovendien helpt deze verduurzamingsstap het bedrijf bij het halen van zijn CO2-besparingsdoelen.

Papierfabriek als virtuele batterij - Ferdinand Koster, directeur Sappi Maastricht

De Nederlandse papierindustrie liep al voorop met duurzame productie. Sappi Maastricht deed daar nog een schepje bovenop. Het bedrijf investeerde € 6,5 miljoen in een e-boiler en biedt daarmee ook flexcapaciteit aan de netbeheerder. De aansluiting was gelukkig al klaar. En dat heeft te maken met een goede planning en overleg met de netbeheerders.

De kansen van elektrificatie voor de industrie - Sikke Klein, hoogleraar Process & Energy TU Delft

Een inventarisatie van TKI Energie & Industrie maakt duidelijk dat er op dit moment al veel industriële flexibiliteit mogelijk is. Verschillende bedrijven bieden flexibiliteit of staan op het punt deze te starten. Sikke Klein deelt de inzichten van de white paper Industriële flex en helpt bedrijven graag bij hun overwegingen.

Inspiratietour

De Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie informeert industriële grootverbruikers van energie over koolstofarme en energiebesparende technologie. Tijdens de webinars (5 keer per jaar) en live bustours (4 keer per jaar) tonen we voorbeelden van duurzame technieken en bedrijven. Met als doel bedrijven te inspireren dezelfde stappen te nemen en zo snel mogelijk hun productie te verduurzamen.

Over Platform Verduurzaming Industrie

Om aan het Nederlandse Klimaatakkoord te voldoen, moet de industrie haar CO2-emissies in 2030 met minstens 55% terugdringen . Platform Verduurzaming Industrie helpt bedrijven die willen verduurzamen. Het platform is een samenwerking tussen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en brancheverenigingen.

In samenwerking met:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?