Missie life science and health (LSH) naar Indonesië

Gepubliceerd op:
16 januari 2024
Laatst gecontroleerd op:
26 februari 2024

Bent u actief in innovaties in de gezondheidszorg? En wilt u de laatste ontwikkelingen in deze sector in Indonesië met eigen ogen zien? Ga dan van 17 tot en met 20 juni 2024 mee met deze publiek-private LSH-missie. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op hoog niveau betrokken. 

maandag
17 juni
09:00
t/m
donderdag
20 juni
18:00

Deelname

 • Uiterste aanmelddatum: 25 maart 2024
 • Kosten: € 500 per bedrijf excl. btw (max. 1 persoon per bedrijf)
 • Voertaal: Engels

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Ontmoet stakeholders uit Indonesië die, net als u, samenwerking zoeken in de gezondheidszorg infrastructuur, digitalisering en medische apparatuur. Deze missie biedt u de kans om uw kennis te vergroten. Doe nieuwe contacten op of verstevig bestaande.

De missie maakt onderdeel uit van het meerjarige publiek-private programma (SMM). En richt zich op de positionering van de Nederlandse Connected Care sector in Zuidoost-Azië. Dit traject bouwt voort op de bestaande marktkennis en connecties van de Nederlandse ambassades ter plekke, de RVO en de Task Force Health Care (TFHC).

Overeenstemming tussen de Nederlandse en Indonesische overheid versterkt deze succesvolle Indo-Dutch publiek-private samenwerking. De overheden sturen op de verbetering van het gezondheidszorgsysteem, antimicrobiële resistentie (AMR) en de impact van klimaatverandering op de gezondheidszorg.

Laatste trends en ontwikkelingen in Indonesië

Door de sterke groei van de economie in Indonesië nemen investeringen in de zorg- en welzijnssector toe. Voor Nederlandse bedrijven zijn er kansen om zaken te doen in deze markt. Een groeiende middenklasse, ondersteunende overheidsprogramma's en technologische vooruitgang zorgen daarvoor.

De vraag naar ziekenhuizen, artsen en medische apparatuur is toegenomen door de invoering van het algemene gezondheidszorgprogramma. Tegelijkertijd blijft de zorg in afgelegen gebieden achter. Oplossingen die deze afstand verkleinen zijn belangrijk.

Lees voor meer informatie over de gezondheidszorgsector in Indonesië de LSH Market Study Indonesia (2021).

Waarom Indonesië?

 • De Indonesische regering heeft de regelgeving versoepeld. Buitenlandse investeerders hebben de mogelijkheid om een groter belang te nemen in specifieke subsectoren. Denk aan de farmaceutische industrie en de ziekenhuizen.
 • Indonesië kenmerkt zich door de grote verschillen tussen zorgfaciliteiten in de rurale - en stedelijke gebieden. Nederlandse oplossingen met infrastructuur en digitale zorg maken deze verschillen mogelijk kleiner.
 • Private zorgaanbieders zijn belangrijke trekkers van de overgang naar digitale oplossingen. Modern ontwerp en infrastructuur verhogen de efficiëntie.
 • Publieke zorgaanbieders richten hun aandacht vooral op preventie. Dit geldt ook voor screening en toegang tot zorg in afgelegen gebieden.
 • Er is een grotere vraag naar publieke en private zorg in Indonesië. Dat komt door de invoering van algemene gezondheidszorg, een groeiende middenklasse en medisch toerisme.
 • Indonesië importeert ongeveer 80% van de medische hulpmiddelen.

Waarom deelnemen?

De missie geeft u de mogelijkheid om meer te leren over de laatste ontwikkelingen in de Indonesische markt. Verken de belangrijkste kansen voor uw organisatie en kom in contact met uw netwerk.

Andere programmaonderdelen zijn:

 • Introductie en laatste updates over de lokale zorgsector;
 • Bezoek aan belangrijke organisaties zoals: ministeries, publieke en private ziekenhuizen en brancheorganisaties of associaties;
 • Thematische seminars of rondetafels over onderwerpen die passen bij de Nederlandse deelnemers en de lokale interesse;
 • Netwerkrecepties waar u nieuwe lokale zakelijke contacten ontmoet;
 • Persoonlijke matchmaking op maat (optioneel en tegen een extra vergoeding);
 • Kennisdeling met andere deelnemers uit de Nederlandse LSH-delegatie.

Tijdens de missie zijn Task Force Health Care en de Nederlandse ambassades betrokken en beschikbaar voor al uw vragen.

Om de kwaliteit en het succes van de missie te vergroten, plant TFHC na aanmelding met alle deelnemers persoonlijke intakegesprekken in. Deze intake is tevens de input in voorbereiding op uw persoonlijke matchmaking.

Voor wie?

De missie staat open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de sector llife science and health (LSH). Dit geldt voor nieuwkomers en organisaties met ervaring met zakendoen in Indonesië. Het gaat erom dat u in de gezondheidszorgsector actief bent op het gebied van infrastructuur, digitalisering en medische apparatuur. Denk hierbij aan:

 • oplossingen die helpen om de zorg in ziekenhuizen en van ziekenhuizen naar andere zorgaanbieders sneller en beter te organiseren.
 • Medische apparatuur inclusief e-Health- en telehealth-oplossingen en andere methoden voor diagnosticeren, behandelen en bewaken van zorg.
 • Infrastructuuroplossingen in de gezondheidszorg: fysieke infrastructuur. Denk aan producten en diensten voor het ontwerp, de bouw, de inrichting, de uitrusting, de exploitatie en het onderhoud van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen. Denk ook aan datagedreven oplossingen en hun digitale infrastructuur. Deze dragen bij aan de toegang tot en de kwaliteit van zorg rond zorginstellingen.

Voor de nieuwkomers bieden we voorbereidende sessies en vervolgsessies aan. Dit geeft u de kans om zoveel mogelijk uit het bezoek te halen.

Deelname en kosten

Meld u aan voor deelname aan deze missie.

Let op: elke deelnemer moet zich apart inschrijven. De uiterste aanmelddatum is maandag 25 maart 2024.

De kosten voor deelname aan de missie bedragen € 500 exclusief btw per Nederlandse organisatie. Dit is inclusief deelname aan het collectieve programma, collectief lokaal transport en lokale ondersteuning vanuit de organisatie.

Reiskosten (inclusief regionale vluchten), accommodatie, maaltijden, tolken en individueel transport zijn voor eigen rekening.

Task Force Health Care (TFHC) en RVO vinden het belangrijk dat deelnemende bedrijven binnen de genoemde structuur en thematische focus van het programma vallen. Aanmelding betekent dus niet automatisch deelname aan deze missie.

Persoonlijke matchmaking

Let op: Individuele matchmaking kost per bedrijf € 250 exclusief btw, extra (bovenop het bedrag voor deelname aan de missie). U krijgt daarvoor maximaal 5 afspraken.

Meld u op tijd aan, want na de deadline van inschrijving (25 maart 2024) is er geen garantie voor deelname aan de individuele matchmaking.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.

Webinar ter voorbereiding

Staat u nog aan het begin van het ondernemen in Indonesië? En bent u nog niet bekend met dit soort missies? Dan kunt u ook eerst het webinar Indo-Dutch Health Dialogue: Setting the Scene volgen. Dit webinar helpt u om te besluiten of deelname aan de missie belangrijk is voor u. Het webinar vindt plaats op donderdag 29 februari van 9:30 tot 11:00 uur.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Linda van der Horst-Reijers, Programma manager RVO
E: linda.reijers@rvo.nl 

of

Lotte Hendriks, Task Force Health Care
E: lotte.hendriks@tfhc.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie samen met Task Force Health Care (TFHC) en de Nederlandse ambassades in Indonesië, Thailand en Maleisië.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
In samenwerking met:
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?