Innovatiemissie duurzame- en militaire luchtvaart

Gepubliceerd op:
19 januari 2023

Bent u bezig met onderzoek, ontwikkeling of productie gericht op innovaties in de luchtvaart? Wilt u uw krachten bundelen met het Braziliaanse aerospace cluster rondom Embraer? Ga dan mee met de innovatiemissie luchtvaart naar São Paulo van 16 t/m 22 april 2023. De missie richt zich op 3 speerpunten: duurzame luchtvaart, militaire luchtvaart en urban air mobility.

zondag
16 april
07:00
t/m
zaterdag
22 april
07:00

Locatie

São Paulo
BR

Deelname

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 exclusief btw per persoon. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het collectieve programma, transfers (via wegvervoer) van en naar programmaonderdelen, lunch en diners als dit is vermeld in het programma. Deelname is exclusief: reis- en verblijfskosten (zoals vluchten en hotels) en alle individuele kosten.

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
 • Innovatie Attaché Netwerk Brazilië
 • Topsector High Tech Systems en Materialen (HTSM)
 • Netherlands Aerospace Group (NAG)

Voor wie?

Bent u ondernemer, technologieprovider of onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling actief op 1 van de 3 genoemde speerpunten? Dan is deze missie mogelijk interessant voor u.

De missie richt zich met name op kennisinstellingen en op R&D managers, business development managers, CTO’s en CEO’s van geïnteresseerde bedrijven (mkb en grootbedrijf). De missie is kleinschalig, met maximaal 20 deelnemers.

Doelstellingen

 • Inzicht krijgen in de ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in de verduurzaming van de luchtvaartindustrie in Brazilië;
 • De Nederlandse kennis en kunde in de luchtvaartverduurzaming tonen, met name vanuit de projecten in het lopende Nationaal Groeifondsprogramma 'Luchtvaart in transitie';
 • Inzicht krijgen in de ontwikkelingen en kansen in urban air mobility.

Deelname aan deze missie staat uitsluitend open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die passen binnen de opzet en inhoudelijke focus van deze innovatiemissie. Wij kijken dan ook of uw technologie binnen de scope en het doel van de missie past.

Verbinding Nederlandse en Braziliaanse partijen

Het luchtvaartcluster in Brazilië is gebouwd rondom Embraer, de 3e grootste vliegbouwer ter wereld. Op het gebied van duurzame luchtvaart zet Embraer in op zowel batterij-elektrisch vliegen, hybride vliegen en vliegen op waterstof.

Het Nederlandse luchtvaartecosysteem en aanverwante partijen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze nieuwe generatie vliegtuigen. De innovaties dragen bovendien bij aan het verdienvermogen van Nederland. De verbinding tussen Nederlandse en Braziliaanse partijen is daarbij van groot belang. Embraer-X, de innovatieafdeling, heeft onder meer een kantoor op de TU Delft.

Het ministerie van Defensie heeft onlangs aangekondigd dat het transportvliegtuigen van Embraer wil verwerven. Dankzij deelname aan deze innovatiemissie kunnen Nederlandse partijen betrokken raken bij de verdere ontwikkeling en inrichting van deze vliegtuigen.

Conceptprogramma

Op zondag 16 april komen we aan in São Paulo en vertrekken we 's avonds direct naar São José dos Campos, waar het hoofdkantoor van Embraer staat. We bezoeken in ieder geval São Paulo, het economische- en innovatiehart van Brazilië, Campinas en/of São Carlos, het ingenieurshart van Brazilië. Op vrijdag 21 april vliegen we ’s avonds terug naar Schiphol.

Het missieprogramma is nog in ontwikkeling. We proberen de specifieke wensen van onze deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. Voorbeelden van programma-activiteiten zijn:

 • Bezoeken aan o.a. Embraer, Technology Park São José dos Campos, Technical Aeronautics Institute (ITA), universiteiten zoals University of São Paulo, en São Paulo Science Foundation
 • Netwerkdiner en receptie
 • Matchmaking
 • Workshop innovatieve ontwikkelingen duurzame luchtvaart (lichtgewicht materialen, digitalisering & kunstmatige intelligentie, slimme sensoren, slim onderhoud, elektrificatie, aandrijf, tankinfrastructuur, duurzame brandstoffen)
 • Workshop urban air mobility (met Embraer-X)

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meld u dan vóór 10 februari 2023 aan. Op dat moment besluiten wij op basis van de hoeveelheid en kwaliteit van aanmeldingen of de missie doorgaat.

Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekent niet dat u automatisch bent toegelaten tot de missie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

COVID-19 clausule

Momenteel zijn er inreismaatregelen wegens corona. Een vaccinatiebewijs is noodzakelijk. Mocht de situatie de komende 2 maanden substantieel veranderen, dan behoudt de organisatie zich het recht voor de missie alsnog te annuleren.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neemt u dan contact met ons op:

Parallel: missie luchthavenontwikkeling

In dezelfde week, parallel aan deze missie, is er ook een missie in Brazilië met de focus op luchthavenontwikkeling. Deze missie is georganiseerd in het kader van het meerjarige programma Partners for International Business (PIB) ‘Sustainable and Innovative Airport Development in Brazil’. Voor meer informatie over dat bezoek kunt u contact opnemen met:

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?