Seminar in Lelystad voor Kansen in de Franse landbouwrobotica

Gepubliceerd op:
4 april 2024

Bent u werkzaam op het gebied van digitalisering en robotisering in de landbouw (AgTech)? En bent u daarnaast geïnteresseerd in zakendoen met Frankrijk? Neem dan deel aan het seminar in Lelystad en laat u voorlichten over de kansen die er liggen in de agritech-sector in Frankrijk.

woensdag
29 mei
13:15 - 18:00

Locatie

Fieldlab Boerderij van de Toekomst
Elandweg 84
8219 PJ Lelystad
NL

Deelname

 • Uiterste aanmelddatum is 13 mei 2024
 • Deelname is gratis
 • Voertaal: Nederlands en Engels

Organisatoren

 • Nederlandse ambassade in Parijs
 • Wageningen University Research (WUR)
 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
 • Horizon Flevoland

Begin 2023 vond er een succesvolle Innovatiemissie plaats naar Toulouse. Tegelijk was er het NL Paviljoen op de World FIRA beurs. In februari 2024 waren er 10 exposanten op het NL Paviljoen dat voor de 2e keer plaatsvond.

Eind vorig jaar hebben Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade zich ingezet voor de vorming van een AgTech cluster. Tijdens deze bijeenkomst willen we hierover verder in gesprek gaan.

Marktrapport agritech-sector Frankrijk

De Franse AgTech specialist Maxence Guillaumot heeft de opdracht gekregen om een marktrapport te schrijven over de kansen in de Franse agritech-sector. 29 mei aanstaande presenteert hij zijn rapport in Lelystad. 

Deze AgTech bijeenkomst geeft alvast een voorproefje van het event 'Future Farming & Food Experience' dat op 30 mei plaatsvindt op het Fieldlab Boerderij van de Toekomst in Lelystad.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Frankrijk is met een aandeel van 9% samen met het VK de 3e/4e exportmarkt voor Nederlands agrofood. 

In beide landen spelen in de landbouw soortgelijke vraagstukken rondom:

 • schaarste aan arbeidskrachten;
 • de noodzaak om te werken met precisielandbouw;
 • terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en water.

Daarom is innovatie in de landbouw noodzakelijk. Denk hierbij aan digitalisering en robotisering.

De Franse en de Nederlandse overheid investeren dan ook op grote schaal in digitalisering en robotisering in de landbouw. Nederland heeft het Nationaal Groeifonds (investeringsprogramma's zoals NEXTGEN HighTech). Frankrijk heeft het programma FRANCE 2030. 

In beide programma's gaan tientallen miljoenen euro's om. De Franse overheid investeert in de verdere ontwikkeling en toepassing van digitalisering en robotisering in de landbouw en de voedselproductie van morgen.

Voor wie?

Het kansenseminar is voor ondernemers met interesse in de AgTech-sector in Frankrijk, die willen samenwerken, kennisdelen en exporteren.

Tijdens deze bijeenkomst kijken wij ook of Nederlandse bedrijven interesse hebben om een langjarig PIB-traject aan te gaan, met als doel om gezamenlijk de Franse markt te betreden. Door een landbouw-roboticacluster te vormen krijgen innovatieve bedrijven in de AgTech-sector beter de gelegenheid om samen op te treden in Frankrijk.

Partners for International Business (PIB)

Partners for International Business (PIB) is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek-private samenwerking hun internationale doelen realiseren. Het programma richt zich op bedrijven in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk, die internationaal zaken willen doen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het PIB-programma uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilt u meer weten over het PIB-cluster? Neem dan contact op met: Lydia Aalpoel.
E: lydia.aalpoel@rvo.nl

Programma

Woensdag 29 mei

 • Vanaf 13:15
  Aankomst bij FieldLab in Lelystad
 • 13:30 - 15:00
  Rondleiding FieldLab en mogelijke presentatie van een robot
 • 15:00 - 15:30
  Erik Pekkeriet (WUR) vertelt over de actuele ontwikkelingen Robotica Open Field sector en Next'Gen
 • 15:30 - 16:00
  Maxence Guillaumot uit Frankrijk presenteert het 'Robotics & AgTech market report France'
 • 16:00 - 17:00
  Discussie met de aanwezigen over de ambitie van de Nederlandse AgTech-sector voor Frankrijk. Hierbij presenteren we verschillende mogelijkheden van RVO (PIB, DHI-subsidieregeling, enz.)
 • 17:00 - 18:00
  Netwerkborrel

Deelname en kosten

Deelname is gratis.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats in Lelystad, op de Fieldlab Boerderij van de Toekomst van Wageningen University Research (WUR).

Over het bezoek aan FieldLab Boerderij van de Toekomst: Wageningen University Research (WUR) runt dit. Het is een gebied van 25 hectare in Lelystad, waar innovaties in gevorderde stadia van ontwikkeling worden getest en gedemonstreerd op semi-praktijkschaal.

Organisatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de Nederlandse ambassade in Parijs, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Horizon Flevoland en Wageningen University Research (WUR).

(Internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (Internationaal MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin staan de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers.
Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om mee te kunnen doen aan deze missie. Om te beoordelen of uw organisatie voldoet aan de voorwaarden, vragen wij u om na aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annelies Dijkema, Landbouwadviseur, Nederlandse ambassade Frankrijk
E: annelies.dijkema@minbuza.nl
T: +33 6 08 62 34 97

of

Sylvia Dorland | RVO
E: sylvia.dorland1@rvo.nl
T: +31 6 52 40 10 79

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?