Werksessies lokale overheden en zon op dak: efficiënte samenwerking met stakeholders

Gepubliceerd op:
12 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 september 2022

Werkt u bij een lokale overheid en wilt u hulp en oplossingen om uw plannen voor zonne-energieprojecten op daken sneller uit te voeren? In deze eerste werkgroep gaat u aan de slag met uw rol bij communicatie met en tussen lokale stakeholders.

donderdag
6 oktober
09:00 - 13:30
donderdag
3 november
09:00 - 13:30
donderdag
17 november
09:00 - 13:30
Locatie onbekend

Deelname

Gratis

Locatie volgt (op een goed bereikbare plaats)

Organisatoren

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Om zonne-energie op daken ('zon op dak') in uw gemeente, regio of provincie te stimuleren, is goede communicatie met - en tussen - lokale stakeholders nodig. Als beleidsuitvoerder of -maker neemt u hierbij een belangrijke rol in. Hoe zorgt u voor goede communicatie tussen alle partijen?

In 3 werksessies van een halve dag helpt u als lokale overheid en expert elkaar bij het oplossen van vraagstukken in uw eigen casus.

Stakeholders

De uitbreiding van zonnepanelen op daken is belangrijk voor de energiestrategieën van lokale overheden. Bij de uitvoering ervan moeten de verschillende stakeholders goed met elkaar samenwerken: dakeigenaren, initiatiefnemers, netbeheerders en andere marktpartijen. Dat maakt het proces makkelijker en zo worden knelpunten opgelost of zelfs voorkomen.

Aan de slag

Tijdens de 3 werksessies gaat u met een kleine groep van experts en andere lokale overheden  aan de slag met uw eigen casus. Het gaat hierbij vooral om de uitwisseling van ervaringen tussen lokale overheden. Daarnaast nodigen we experts uit om hun kennis te delen en zijn er praktijkvoorbeelden. Na de sessies heeft u de kennis en inspiratie om uw plannen concreet verder uit te voeren.

Waarom deelnemen?

  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij uitvoeringsprocessen van lokale plannen voor zonne-energie op daken.
  • Maak kennis met andere gemeenten, regio's of provincies met soortgelijke uitdagingen.
  • Deel kennis en ervaring.
  • Na de sessies heeft u concrete, op maat gemaakte oplossingen voor uw ingebrachte casus.

Wie kan er deelnemen?

Provinciale, gemeentelijke en andere ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoeringplannen van zon op dak. U kunt ook met uw projectpartner deelnemen aan de sessies. 

Aanmelden

Meld u zich aan via het online aanmeldformulier. Dit kan tot en met 30 september. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per werkgroep. Neemt u een samenwerkingspartner mee, zoals een ondernemer, coöperatie of andere partner? Geef dit dan duidelijk aan op het aanmeldformulier.

Licht in het formulier uw casus kort toe. Zo kunnen we beoordelen of de ingestuurde casussen voldoende aansluiten om elkaar te versterken. Sluit uw casus onvoldoende aan bij het thema of bij de andere casussen? Dan nemen wij contact met u op voor een andere passende manier van ondersteuning. Bijvoorbeeld  via de expertpool van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) waarin ruim 300 experts deelnemen. Zij kunnen u adviseren als u zelf de kennis niet in huis heeft.

Over deze werkgroep

Eind 2022 en begin 2023 organiseren wij in totaal 4 werkgroepen voor lokale overheden. Elk over een ander thema van zon op dak. Iedere werkgroep bestaat uit 3 werksessies. Deze duren een halve dag. De focus ligt op de uitvoering van uw project. Ervaar hoe andere lokale overheden omgaan met soortgelijke casussen. Maak gebruik van de kennis, contacten en expertise die er buiten uw organisatie is. En die we samen verder ontwikkelen.

Waarom deze werkgroepen?

Wij ondersteunen lokale overheden met concrete hulp in de uitvoering bij zon op dak: praktijkgerichte werkgroepen die vraagstukken en opgaven samen oppakken. Zo werken we als overheden efficiënt en inspirerend samen aan de realisatie van zonnepanelen op daken.

Alle werkgroepen

Dit is de eerste werkgroep in de serie van 4 werkgroepen.

Meer weten?

  • Clarie Duin, adviseur Zon en Lokale Initiatieven (RVO), bereikbaar via e-mail of telefoonnummer 06 15 50 82 64.
  • Tristan van Ham, adviseur Duurzaam Bouwen (RVO), bereikbaar via e-mail.
  • Bekijk ook de pagina Zonne-energie.
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?