Werksessies lokale overheden en zon op dak: energy hubs

Gepubliceerd op:
18 oktober 2022
Laatst gecontroleerd op:
28 november 2022

Werkt u bij een lokale overheid en wilt u hulp en oplossingen bij zonne-energieprojecten op daken? In deze 3e werkgroep gaat u aan de slag met 'energy hubs'. Welke rol kunt u innemen bij het stimuleren en realiseren van energy hubs? Ga samen met experts en andere lokale overheden aan de slag met een actieplan.

donderdag
12 januari
09:00 - 13:30
donderdag
26 januari
09:00 - 13:30
donderdag
9 februari
09:00 - 13:30
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Locatie onbekend

Deelname

Gratis

Locatie volgt (op een goed bereikbare plaats)

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Veel gemeenten, regio’s en provincies hebben grote ambities voor zonne-energieprojecten op daken ('zon op dak'). Maar een aantal actuele ontwikkelingen zorgen ook voor uitdagingen. De uitwerking van Regionale Energiestrategieën, de toename van elektrisch vervoer en de elektrificatie van productieprocessen zorgen voor netcongestie. Energy hubs zijn onderdeel van de oplossing.

Energy hubs

Met een energy hub verbinden we verschillende producenten en gebruikers van elektriciteit direct met elkaar. Een energy hub kan daarmee vraag en aanbod verbinden. Zo kan zonne-energie een oplossing zijn voor bedrijven die nu niet gebouwd of uitgebreid kunnen worden.

In 3 werksessies van een halve dag helpt u als lokale overheid en expert elkaar bij het realiseren van meer zonne-energie op daken en energy hubs. U onderzoekt wat een energy hub voor u en de ondernemers waar het om gaat, betekent. 

Aan de slag

In 3 werksessies bespreekt u: 

 • specifieke kenmerken van verschillende technische vormen van energyhubs;
 • voor-en nadelen van individuele aansluiting;
 • juridische en organisatorische aspecten; 
 • hulp bij de uitvoering van de aanpak in uw eigen gemeente, regio of provincie.

Tijdens de werksessies gaat u met een kleine groep van experts en andere lokale overheden aan de slag met uw eigen casus. Het gaat hierbij vooral om de uitwisseling van ervaringen tussen lokale overheden. Daarnaast nodigen we experts uit om hun kennis te delen en zijn er praktijkvoorbeelden.

Waarom deelnemen?

 • Breid uw netwerk uit met andere gemeenten, regio’s en provincies met soortgelijke uitdagingen.
 • Deel kennis en ervaring.
 • Na de sessies heeft u concrete, op maat gemaakte oplossingen voor uw ingebrachte casus.

Wie kan deelnemen?

Provinciale, gemeentelijke en andere ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoeringsplannen van zon op dak. U kunt als lokale overheid ook met uw projectpartner deelnemen aan de sessies. 

Aanmelden

U kunt zich niet meer aanmelden. Dit kon tot en met 28 november 2022. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per werkgroep.

Wij vroegen u een casus aan te leveren en kort toe te lichten bij uw aanmelding. Zo zorgen we ervoor dat de inhoud van de sessies aansluit bij uw behoefte. 

Als u zich heeft aangemeld gaat u ermee akkoord dat we uw contactgegevens delen met de betrokken partijen van de organisatie van de werksessies. 

Over deze werkgroep

Eind 2022 en begin 2023 organiseren wij in totaal 4 werkgroepen voor lokale overheden. Elk over een ander thema van zon op dak. Iedere werkgroep bestaat uit 3 werksessies. Deze duren een halve dag. De focus ligt op de uitvoering van uw project. Ervaar hoe andere lokale overheden omgaan met soortgelijke casussen. Maak gebruik van de kennis, contacten en expertise die er buiten uw organisatie is. En die we samen verder ontwikkelen.

Waarom deze werkgroepen?

Wij ondersteunen lokale overheden met concrete hulp in de uitvoering bij zon op dak: praktijkgerichte werkgroepen die vraagstukken en opgaven samen oppakken. Zo werken we als overheden efficiënt en inspirerend samen aan de realisatie van zonnepanelen op daken.

Alle werkgroepen

Dit is de 3e werkgroep in de serie van 4 werkgroepen.

Meer weten?

 • Clarie Duin, adviseur Zon en Lokale Initiatieven (RVO), bereikbaar via e-mail of telefoonnummer 06 15 50 82 64.
 • Tristan van Ham, adviseur Duurzaam Bouwen (RVO), bereikbaar via e-mail.
 • Bekijk ook de pagina Zonne-energie.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?