Werksessies lokale overheden en zon op dak: ondernemers en bedrijventerreinen

Gepubliceerd op:
12 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
27 september 2022

Werkt u bij een lokale overheid en wilt u hulp en oplossingen bij zonne-energieprojecten op daken? In deze 2e werkgroep gaat u aan de slag met uw aanpak om ondernemers van bedrijventerreinen te stimuleren.

donderdag
13 oktober
09:00 - 13:30
donderdag
10 november
09:00 - 13:30
donderdag
24 november
09:00 - 13:30
Locatie onbekend

Deelname

Gratis

Locatie volgt (op een goed bereikbare plaats)

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Veel gemeenten, regio’s en provincies hebben grote ambities voor zonne-energieprojecten op daken ('zon op dak'). Het activeren van dakeigenaren is daarbij belangrijk voor het slagen van de energiestrategieën van lokale overheden. Hoe bereikt u ondernemers en eigenaren van bedrijfspanden op bedrijventerreinen? Hoe haalt u de juiste informatie naar boven over netcapaciteit en energieverbruik van bedrijventerreinen? En hoe stimuleert u samenwerking en de bereidheid voor innovatieve oplossingen?

In 3 werksessies van een halve dag helpt u als lokale overheid en expert elkaar bij het realiseren van meer zonne-energie op daken op bedrijventerreinen.

Ken uw doelgroep

(Agrarische) bedrijven, maatschappelijke instellingen, energiecoöperaties en bewoners zijn vaak geïnteresseerd in zonne-energie op daken. Voor elke doelgroep is de overweging om dit te realiseren anders. Als u als lokale overheid samenwerkingen met hen en lokale partners opzet, weet u beter welke belemmeringen er zijn bij uw doelgroep. En wat u daaraan kunt doen.  

Aan de slag

In 3 werksessies bespreekt u:

 • kenmerken van de doelgroep;
 • verschillende manieren (aanpakken) om te stimuleren;
 • hulp bij de uitvoering van die aanpakken in uw eigen gemeente, regio of provincie.

Tijdens de werksessies gaat u met een kleine groep van experts en andere lokale overheden  aan de slag met uw eigen casus. Het gaat hierbij vooral om de uitwisseling van ervaringen tussen lokale overheden. Daarnaast nodigen we experts uit om hun kennis te delen en zijn er praktijkvoorbeelden.

Waarom deelnemen?

 • Breid uw netwerk uit met andere gemeenten, regio’s en provincies met soortgelijke uitdagingen.
 • Deel kennis en ervaring.
 • Na de sessies heeft u concrete, op maat gemaakte oplossingen voor uw ingebrachte casus.

Wie kan er deelnemen?

Provinciale, gemeentelijke en andere ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoeringplannen van zon op dak. U kunt als lokale overheid ook met uw projectpartner deelnemen aan de sessies. 

Aanmelden

Meld u zich aan via het online aanmeldformulier. Dit kan tot en met 7 oktober. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per werkgroep. Neemt u  een samenwerkingspartner mee, zoals een ondernemer, coöperatie of andere partner? Geef dit dan duidelijk aan op het aanmeldformulier.

Licht in het formulier uw casus kort toe. Zo kunnen we beoordelen of de ingestuurde casussen voldoende aansluiten om elkaar te versterken. Sluit uw casus onvoldoende aan bij het thema of bij de andere casussen? Dan nemen wij contact met u op voor een andere passende manier van ondersteuning. Bijvoorbeeld  via de expertpool van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) waarin ruim 300 experts deelnemen. Zij kunnen u adviseren als u zelf de kennis niet in huis heeft.

Over deze werkgroep

Eind 2022 en begin 2023 organiseren wij in totaal 4 werkgroepen voor lokale overheden. Elk over een ander thema van zon op dak. Iedere werkgroep bestaat uit 3 werksessies. Deze duren een halve dag. De focus ligt op de uitvoering van uw project. Ervaar hoe andere lokale overheden omgaan met soortgelijke casussen. Maak gebruik van de kennis, contacten en expertise die er buiten uw organisatie is. En die we samen verder ontwikkelen.

Waarom deze werkgroepen?

Wij ondersteunen lokale overheden met concrete hulp in de uitvoering bij zon op dak: praktijkgerichte werkgroepen die vraagstukken en opgaven samen oppakken. Zo werken we als overheden efficiënt en inspirerend samen aan de realisatie van zonnepanelen op daken.

Alle werkgroepen

Dit is de 2e werkgroep in de serie van 4 werkgroepen.

Meer weten?

 • Clarie Duin, adviseur Zon en Lokale Initiatieven (RVO), bereikbaar via e-mail of telefoonnummer 06 15 50 82 64.
 • Tristan van Ham, adviseur Duurzaam Bouwen (RVO), bereikbaar via e-mail.
 • Bekijk ook de pagina Zonne-energie
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?