Werksessies lokale overheden en zon op dak: inzicht in uw gemeente met data

Gepubliceerd op:
10 januari 2023

Werkt u bij een lokale overheid en wilt u hulp en oplossingen bij zonne-energieprojecten op daken? In deze 4e werkgroep krijgt u inzicht in uw gemeente met data over zon op dak. U kunt uw eigen casus inbrengen en werkt aan oplossingen met collega-gemeenten.

donderdag
9 maart
09:30 - 13:30
donderdag
30 maart
09:30 - 13:30
donderdag
20 april
09:30 - 13:30

Deelname

Gratis

Locatie: Utrecht (exacte locatie volgt)

Organisatoren

 • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Veel gemeenten, regio’s en provincies hebben grote ambities voor zonne-energieprojecten op daken (‘zon op dak’). Bij meer dan de helft van de - in theorie - geschikte daken blijken de projecten niet haalbaar of mogelijk. Gebruiksfuncties, ouderdom van het gebouw, draagkracht van de constructie en netaansluitmogelijkheden spelen hierbij een rol. Maar ook: hoe kijkt de dakeigenaar of huurder van het gebouw tegen het opwekken van zonne-energie aan? Daarom is het belangrijk te weten welke daken wél geschikt zijn.

Data gebruiken

Wilt u weten wanneer een dak geschikt is? Of wilt u data over de eigenaren en gebruikers? Krijg in deze werkgroep antwoorden op vragen als: welke data is beschikbaar? Hoe kunt u het dakpotentieel bepalen en rekening houden met de beschikbare netcapaciteit? Hoe kunt u data monitoren? En hoe kunt u omgaan met het delen van data met ‘derden’?

 • Leer verschillende nationaal beschikbare datasets gebruiken voor analyses van daken in uw eigen gemeente of regio.
 • Geef uw eigen databehoefte aan en experts adviseren u hoe u deze invult.
 • Leer wanneer u die data mag gebruiken en hoe u de data beschikbaar stelt aan partners en marktpartijen. En hoe u zelf data verzamelt en beheert om de realisatie van zonne-energie op daken in uw gemeente of regio te monitoren.

Aan de slag

In 3 werksessies van een halve dag helpt u als lokale overheid en expert elkaar bij het realiseren van meer zonne-energie op daken en het uitvoeren van effectiever beleid met data. 

Tijdens de werksessies gaat u met een kleine groep experts en andere lokale overheden aan de slag met uw eigen casus of datavraag. Het gaat hierbij vooral om de uitwisseling van ervaringen tussen lokale overheden. Daarnaast nodigen we experts uit om hun kennis te delen en zijn er praktijkvoorbeelden.

Waarom deelnemen?

 • Breid uw netwerk uit met andere gemeenten, regio’s en provincies met soortgelijke uitdagingen.
 • Deel kennis en ervaring.
 • Na de sessies heeft u concrete, op maat gemaakte oplossingen voor uw ingebrachte casus.

Wie kan deelnemen?

Provinciale, gemeentelijke en andere ambtenaren die zich bezig houden met zon op dak. En hierbij inzicht wil krijgen in data om bij te sturen en te monitoren. U kunt als lokale overheid ook met uw projectpartner deelnemen aan de sessies. U kunt dit aangeven op het aanmeldformulier.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden tot 24 februari. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per werkgroep.

Wij vragen u een casus aan te leveren en kort toe te lichten bij uw aanmelding. Zo zorgen we ervoor dat de inhoud van de sessies aansluit bij uw behoefte. 

Heeft u zich aangemeld? Dan gaat u ermee akkoord dat we uw contactgegevens delen met de betrokken partijen van de organisatie van de werksessies. 

Over deze werkgroep

Eind 2022 en begin 2023 organiseren wij in totaal 4 werkgroepen voor lokale overheden. Elk over een ander thema van zon op dak. Iedere werkgroep bestaat uit 3 werksessies. Deze duren een halve dag. De focus ligt op de uitvoering van uw project. Ervaar hoe andere lokale overheden omgaan met soortgelijke casussen. Maak gebruik van de kennis, contacten en expertise die er buiten uw organisatie is. En die we samen verder ontwikkelen.

Waarom deze werkgroepen?

Wij ondersteunen lokale overheden met concrete hulp in de uitvoering bij zon op dak: praktijkgerichte werkgroepen die vraagstukken en opgaven samen oppakken. Zo werken we als overheden efficiënt en inspirerend samen aan de realisatie van zonnepanelen op daken.

Alle werkgroepen

Dit is de 4e werkgroep in de serie van 4 werkgroepen.

 • Werkgroep 1: efficiënte samenwerking met stakeholders
 • Werkgroep 2: ondernemers en bedrijventerreinen
 • Werkgroep 3: energy hubs
 • Werkgroep 4: inzicht met data

Meer weten?

 • Monique Eijkhoudt, adviseur Zon-pv (RVO), bereikbaar via e-mail of telefoonnummer 06 51 55 16 83.
 • Nihad Avdic, adviseur Zon-pv (RVO), bereikbaar via e-mail of telefoonnummer 06 29 22 70 41.
 • Bekijk ook de pagina Zonne-energie.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?